Fineer
Fineer kom je heel vaak tegen in meubels. Zelfs meubels die verkocht worden als massief, zijn vaak voor een groot deel gefineerd. Op die manier kan men voordelig een meubelstuk maken. Een ander voordeel is dat gefineerd hout niet scheluw of krom kan gaan trekken zolang het plaatmateriaal stabiel blijft.
Een dun laagje hout
Gefineerd hout is niet meer dan een dun laagje hout dat in dikte varieert van 0.6 tot enkele millimeters dik. Het dunne laagje massief hout wordt op plaatmateriaal aangebracht met de intentie het te laten lijken op volledig massief hout.
Het dunne laagje massief hout wordt dan op plaatmateriaal, ook wel blindhout, geplakt, en is vaak niet van volledig massief te onderscheiden. Je kunt het nog wel eens herkennen door goed naar de kopse kant van het hout te kijken. Je ziet dan dat de tekening van het hout niet doorloopt. Maar de technieken worden steeds mooier en beter zodat je het verschil tussen massief en gefineerd hout, steeds moeilijker kan zien.
Fineersoorten
De drie methodes zijn:
- gezaagd
- gesneden
- geschild
Toepasbaar op:
- spaanplaat
- flexplaat
- mdf (zeer geschikt)
- multiplex of triplex
- meubelplaat
- massiefhout
Gezaagd
De oudste vorm van fineer is gezaagd fineer. Het is wel de minst voordelige uitvoering omdat er veel hout verloren gaat door de zaagsnede. Vooral voor dure houtsoorten is dit de meest gebruikte methode omdat de eigenschappen zoals tekening, vorm en kleur het beste bewaard blijven.
Gesneden
Snijfineer wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld deuren waarvan het de bedoeling is om goedkope materialen toch een luxe uiterlijk te geven. Om die reden wordt snijfineer vaak edelfineer genoemd. Een andere benaming die je zult tegenkomen voor dezelfde fineer soort is gestoken fineer. Een boom wordt in vier delen in de lengte gezaagd om er vervolgens stroken fineer van te kunnen steken met een machinaal mes, nadat het voorbehandeld is met stoom. Hierdoor verliest het ook een deel van zijn elasticiteit.
Geschild
Schilfineer is de voordeligste methode en verkrijgbaar in grotere breedtes. Denk aan meubelplaat, triplex, betonplex en multiplex. Een voorbehandelde stam komt dan in een mega draaibank terecht, waar het met een groot mes en opbeitel geschild wordt.
Zelf fineren
Zelf fineren is geen eenvoudige klus maar wel zeer dankbaar om te doen. Het is dan ook aan te raden om minimaal een workshop te volgen om de basis goed onder de knie te krijgen.
Dat kan bijvoorbeeld bij Geert van Dijk of Ron van Zaltbommel.
Beste meneer of mevrouw,
Ik heb een ongelukje gehad met het fineer laagje van mijn klokje wat ik op wil en ga opknappen. Van dit klokje ontbreekt een onderdeel en dat was er ook NIET meer bij. Vandaar dat ik de beits laag afgeweekt hebt in opgelost (verdund) amonia schoonmaak middel rode fles. Ik ben nu naar een stuk 45 cm X 20 cm en een als reserve blank naturel fineer iets grijzig om als herstel product daar weer op te lijmen. En dan met de juiste (was)beits kleur te kleuren.
Ik heb zelf nog nooit gefineerd, dat lijkt me wel moeilijk en secuur.
Ik hoop van U te mogen en kunnen horen wat U voor me kunt betekenen en doen.
Met vriendelijke groet
Pascal
Fineren is zeker een secuur werkje. Wat normaal gesproken door meubel restaurateurs of meubelmakers kan worden gedaan.
Het beste is om daar even op te googlen. Wilt u het toch zelf doen dan is dit filmpje leuk om te bekijken.
https://www.youtube.com/watch?v=Yra6zEX9KbU