Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Palissander meubels waren ooit heel erg populair. Niet zonder reden want heb je wel een is een kast van palissander hout gezien. De prachtige rood en zwart bruine tekening in het hout en de lange levensduur waren redenen genoeg om deze meubels te kopen. De Engelse noemde dit hout ook wel Rosewood om je een idee te geven van de uitstraling die het had. Dat je tegenwoordig geen meubels meer kunt vinden in echt palissander hout komt niet omdat er geen vraag naar is. Het is bedreigde houtsoort geworden. De latijnse naam Dalbergia nigra ook wel Riopalissander genaamd uit Zuid Amerika staat nu zelfs op de CITES lijst.

Palissander bomen beschermd door 4000 boswachters met shotguns

Zoals alles wat veel geld opbrengt blijft de handel gewoon doorgaan. De bomen worden beschermd door 4000 boswachters met shotguns. Maar wat kunnen die doen tegen houtkap bedrijven gewapend met AK 47 geweren, granaten en moderne automatische wapens. Tientallen doden vallen er jaarlijks om deze laatste woudreuzen te beschermen. Ondertussen noemen handelaren elke boom die ook maar iets lijkt op het echte palissander. Je raadt het al palissander hout om tegen record bedragen meubels te blijven maken en verkopen aan de rijkere Chinezen.

Het lijkt op palissander hout maar……

Indisch palissander of Java palissander waren de Nederlandse benamingen voor deze houtsoort. En zoals de naam al zegt afkomstig uit Java het oude Indonesie. Ondanks de grote gelijkenis is deze heerlijk ruikende ondersoort. Niet het echte Riopalissander uit Zuid Amerika. Een houtsoort die ook erg lijkt op palissander is de Sheesham palissander. De latijnse naam van deze houtsoort is Dalbergia Sissoo en groeit hoofdzakelijk in India. Een prachtige houtsoort maar nu weet je dat het niet het echte palissander is ondanks mooie benamingen als Indian Rosewood. Zo kennen we ook de Santos Palissander. Je denkt aan de naam te zien een echte palissander soort. Niks is minder waar deze boom komt uit Brazilië en is zeker een waardige vervanger en lijkt ook sterk op de echte palissander maar de latijnse naam is Machaerium spp. En dan zie je het verschil al.

De laatste bomen brengen tot dertigduizend euro per kubieke meter

In Cambodja en Vietnam kwam je palissander hout ook tegen maar tegenwoordig staan er alleen nog in Thailand enkele palissander bomen en dan nog niet eens de echte Rio Palissander. Voor de echte Rio palissander worden prijzen betaald van tussen de twintig en dertigduizend euro per kubieke meter. Elke boom die er op lijkt is dan ook niet veilig voor onze meubelindustrie en vooral voor onze Deense meubelontwerpers zoals Børge Mogensen, Finn Juhl, Hans Wegner, Arne Vodder en Kaare Klint.

De Chinese overheid heeft nu meubels, sier en muziekinstrumenten van het echte palissander hout verboden. Niet dat het heeft geholpen want de prijs is alleen maar verder gestegen en de vraag toegenomen.