Eiken is één van de meest gebruikte houtsoorten voor onder andere meubels. Met name het Europees eiken uit Duitsland en Frankrijk is fantastisch eikenhout voor meubels. De meest gebruikte eik is wel de zomereik. Het hout is hard, duurzaam, taai en zeer goed te bewerken. Eiken uit Amerika is minder van kwaliteit dan ons Europees eiken.
400 jaar
Als de mens het toelaat, wordt een eik al gauw 400 jaar oud maar er zijn ook eiken bekend die wel 1200 jaar oud zijn. Zo’n oude eik is dan al gauw 35 meter hoog met een spanwijdte van makkelijk 30 tot 40 meter. De bast van een eikenboom werd vroeger gebruikt in de leerlooierij vanwege het vele tannine.
Iedereen had eiken meubelen
Nog niet zo lang geleden werden er veel meubels gemaakt van eiken. Iedereen had wel een eiken meubel in huis. Het van nature lichtgele eiken werd dan donker gekleurd en verwerkt tot kasten, tafels en andere meubels.
UV bestendige laklaag
Licht of blank eiken wordt het best afgewerkt met een UV bestendige laklaag om zo het verkleuren te verminderen. Anders wordt het licht eiken al gauw geel van kleur.
Tegenwoordig is massief geen massief meer
Tegenwoordig zie je nog weinig meubels die van massief eiken zijn gemaakt. Veelal is er slechts een dun laagje fineer gelijmd op plaatmateriaal. Belangrijkste reden is dat het eikenhout kostbaar is en het droogproces lang duurt. Om die reden wordt het eiken zo snel mogelijk gedroogd. Dat is de oorzaak van kromtrekken en scheuren, vooral wanneer een massief eiken tafel in een modern verwarmd huis staat. De vochtigheid in het huis is dan veel te laag waardoor massief eiken gaat werken.
Een fineerlaag heeft weinig of geen last van scheuren en kromtrekken. Maar let op: vaak worden er massief eiken meubelen verkocht als zijnde massief eiken, maar bestaan de grote vlakken uit eiken fineer, zoals de zijkanten en bovenkant van een dressoir. Alleen de deuren bestaan dan uit gedeeltelijk of geheel massief eiken. Desondanks mag het dan toch als massief eiken worden verkocht.