Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Meubel leer, meestal gemaakt van runder leer en dat van nature een prachtig product is. Het is sterk, duurzaam en heeft stijl. Een echt natuurproduct dat in de meeste gevallen gemakkelijk in gebruik is, uiteraard afhankelijk van de bewerking die de huid heeft gehad tijdens het looiproces. De meeste kwaliteiten hebben een dusdanige behandeling gehad, dat het leer geschikt is voor dagelijks intensief gebruik.

Kenmerken van meubel leer

Wat leer uniek maakt is de aanwezigheid van natuurlijke kenmerken. Ook hier geldt dat dit afhankelijk is van de bewerking van de huid. Maar insectenbeten, schrammen, littekens (van bijvoorbeeld prikkeldraad) zijn terug te vinden op het meubel leer. Ook zijn nekrimpels en verschillen in de structuur van de huid kenmerken van het natuurproduct. Deze kenmerken verminderen de kwaliteit of levensduur niet, maar geven het juist de natuurlijke uitstraling en onderscheidt het zich hierdoor juist van kunstleer of andere synthetische imitaties.
Een ander kenmerk van meubel leer  is dat het door het gebruik charme krijgt. Doordat er een natuurlijke rek in de huid zit, krijgt het in geringe mate plooivorming en gaat het leven. Zo als eerder gezegd wordt voor de meeste meubel leer  kwaliteiten runderhuiden gebruikt. Deze zijn groot en beschikken over de juiste eigenschappen (structuur, dikte, soepelheid) om te verwerken.

Tips en kenmerken van meubel leer :

– Makkelijk schoonmaken met vochtige doek.
– Twee tot vier maal per jaar meubel onderhouden met ledercleaner en ledercrème.

– Leren bank reinigen

– Natuurlijke plooivorming.
– Voelt gladder aan dan stof.
– Chique uitstraling.
– Keuze uit een aantal leersoorten en kleuren.
– Niet in direct zonlicht zetten i.v.m. verkleuring.

– Wanneer u bepaalde medicijnen gebruikt (met name bloed verdunnende middelen), kan dit schadelijk zijn voor het leer. Door het haar en de huid komen bepaalde stoffen op het leer en die kunnen het meubel leer aantasten.

De kwaliteit bepalend voor het proces

De kwaliteit van de huid wordt sterk bepaald tijdens de groei, door de volgende factoren: Leefomgeving, voedsel, leeftijd
* Kwaliteit nummer 1, koeien uit de bergen; geen verontreiniging, geen prikkeldraad.
* Kwaliteit nummer 2, koeien uit Europa en Noord Amerika; goed voedsel, wel prikkeldraad.
* Kwaliteit nummer 3, koeien uit Zuid Amerika, Australië, Afrika; schaarser voedsel en water.

Het Looiproces

Door het leer eerst te looien kan het niet meer bederven. Het leer is dan geschikt voor het bekleden van een meubel. Een huid prepareren tot leer vraagt globaal de volgende handelingen: Weken, ontharen, ontvliezen, splitsen, ontkalken, pekelen, looien, mangelen, pletten, neutraliseren, vetten, kleuren, drogen, bewerken, verven, drogen, walsen, verven, etc.
Het mag duidelijk zijn dat behalve de oorsprong van de huid, de kwaliteit en het uiterlijk van het eindproduct van meubel leer mede wordt bepaald door een scala aan behandelingen welke het moet ondergaan. Wil je weten wat er allemaal tijdens het looi-proces gebeurd LEES HIER MEER>>

Het finish proces

Het finish proces (ook wel het nabewerking genoemd )bepaald in hoge mate het uiterlijk en de verschillende types leer. Hieronder worden enkele typen leer kort beschreven:

* Anilineleer, Nubuckleer.
Is na het kleuren niet afgewerkt met een beschermlaag.
Het voordeel is dat het natuurlijk oogt en zacht aanvoelt, en zit comfortabel.
Het nadeel is dat het gemakkelijk vuil en vlekkerig wordt, verdraagt geen zonlicht.
* Semi – Anilineleer.
Na het kleuren wel afgewerkt met een transparante verflaag.
Het voordeel is dat het natuurlijk oogt, is vlekwerend, en zit comfortabel.
Het nadeel is dat het minder zacht aanvoelt, en blijft gevoelig voor zonlicht.
* Afgedekt leer.
Deze leersoort is afgedekt met een dekkende verflaag.
Het voordeel is het kleurecht (behalve handwish), makkelijk te reinigen, en blijft langer mooi.  In meer kleuren mogelijk.
Het nadeel is dat de natuurlijke schoonheid minder zichtbaar is, en voelt minder zacht aan.

Meubel leer onderhoud

Kortom meubel leer is van nature een mooi product en net als de huid van een mens heeft het goede verzorging (onderhoud) nodig. Zelf kan je daar de nodige leer onderhoud producten voor aanschaffen, of het door een professioneel bedrijf laten doen om zo nog langer van je meubel te kunnen genieten

Geschreven door Faisca van der Kleij