Was u ook zo dol op sprookjes, toen u klein was? Wel? Niet? Nou ik wel hoor! Hans en Grietje, Kleinduimpje, Jack en de Bonestaak; mijn moeder heeft ze allemaal voorgelezen. En vandaag wil ik het er over 1 van die sprookjes hebben, eentje met een bijzondere naam: ‘Tafeltje dek je, ezeltje strek je en knuppel uit de zak’
De schrijvers
Het sprookje is er één van de gebroeders Grimm, de Duitse broers die een enorme verzameling van sprookjes, verhalen en mythologieën bij elkaar brachten. Die schreven ze op, ze maakten er boeken van en zo waren de sprookjes van Grimm geboren. Ze onderhielden overigens zelf ook een verhaaltje over henzelf, namelijk dat ze jarenlang stad en land afreisden, op zoek naar verhalen en sprookjes. In werkelijkheid was het allemaal wat simpeler, ze kregen de verhalen opgestuurd van mensen die wisten dat ze er naar op zoek waren. Nou ja, toch leuk, een sprookje over sprookjes.
Het verhaal
Het gaat nu even te ver om het hele verhaal te vertellen, en buiten dat neem ik zo maar aan dat u wel ergens een sprookjesboek hebt staan. Zoek het op en lees het verhaal nog maar eens na. En als u toch bezig bent; er staan vast nog heel veel andere leuke sprookjes in. Veel plezier! Maar goed, het verhaal. Het ‘tafeltje dekje’ gedeelte uit de titel gaat over een tafel, die als je ‘tafeltje dekje’ roept bij toverslag gedekt wordt met heerlijk eten en drinken. Lijkt me top! Al vertelt het verhaal niet wat er met de afwas gebeurt, maar ja, je kunt niet alles hebben.
Tegenwoordig
Dan naar deze tijd. Want ‘Tafeltje-dek-je’ is veel meer dan een sprookje. Het is namelijk ook een dienst waarbij bejaarden, gehandicapten of chronisch zieken een warme maaltijd bezorgd kunnen krijgen. Een prachtige manier van zorg vind ik dat. Het is natuurlijk heerlijk om lekker thuis te kunnen blijven wonen, als je oud of hulpbehoevend bent. Maar als je dan niet kunt koken, dan is het wel lekker wanneer je ‘Tafeltje-dek-je’ kunt laten komen, toch?
Voor elkaar
En mijn gedachte is dat we dat ook wel voor elkaar kunnen doen. Dus kent u mensen in de buurt waarbij het koken niet meer zo vanzelf gaat, breng hen dan eens wat te eten. Organiseer uw eigen ‘Tafeltje-dek-je’ voor de buren.
Beter een goede buur, dan een verre vriend. Toch? Dus: ‘Tafeltje dek je!’