Veel mensen hebben allerlei soorten bijgeloof. Zo hoorde ik ooit eens over een voetballer die altijd z’n tenue op dezelfde manier en in dezelfde volgorde aandeed, net als toen hij ooit eens een belangrijke wedstrijd won. Dat hij daarna nog vaak verloor, maakte niet uit. Het moest en zou in die volgorde. Tja, bijgeloof.
Zwarte kat
Zo is er ook het bijgeloof rond een zwarte kat, die als een boodschapper van kwade geesten, metgezel van heksen en zelfs afgezant van de duivel werd gezien. Verder zouden ze ook nog eens van kat in mens kunnen veranderen, en weer terug. Knap hoor! En in de Verenigde Staten worden zwarte katten aanzienlijk minder vaak geadopteerd vanuit een asiel dan katten met een ander kleurtje.
De 13e verdieping
En dan de 13e verdieping, ook zoiets. In veel gebouwen in New York bijvoorbeeld hebben de hogere gebouwen geen dertiende verdieping. De bouwers zijn daarbij inventief, ze noemen dan gewoon de 13e verdieping 12A. Dus je gaat van 10, naar 11, naar 12, naar 12A en dan naar 14. Logisch toch?
Triskaidekafobie
Die angst voor het getal 13, heeft ook nog eens een eigen naam; triskaidekafobie, wat uit het Grieks komt. Zoals ik al zei, betekent dat bijvoorbeeld dat een gebouw geen 13e verdieping heeft, maar ook zijn er voorbeelden van vliegtuigmaatschappijen waar er geen 13e rij in een toestel is. Verwant aan triskaidekafobie is er ook nog paraskevidekatriafobie, want de angst voor ‘Vrijdag de 13e’ is.
De 13e gast
Ook aan tafel kan dat problemen geven. Want wie wil er nou eten met 13 personen? Vaak wordt dat bijgeloof geassocieerd met het laatste avondmaal van Jezus, met zijn 12 discipelen, inclusief Judas de verrader dus. Maar ver daarvoor waren er al verhalen bij de Noren en hun mythologie, en ook bij de Hindoes, dat je vooral niet met 13 man aan tafel moest gaan.
En de Fransen? Die dachten daar vroeger praktisch over. Fijn diner gepland, mooi de tafel gedekt en keurig 14 stoelen er omheen geplaatst? En toch met z’n dertienen door een afzegging of zo? Simpel, dan huurde je een ‘Quatorze’ in. Dat was iemand die tegen betaling, als 14e gast, bij je mee kwam eten.
En dat lijkt me nou een prima baantje. Lekker eten, aan een mooie tafel, en nog betaald krijgen ook! Wie wil dat nou niet?