Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Spiegels. We komen ze overal tegen, en ze hangen in elk huis. En we maken er dankbaar gebruik van. Probeer maar eens je haar in model te kammen, of je glad te scheren, zonder een spiegel te gebruiken. Vandaag kijken we eens naar spiegels.

Gepolijst

De eerste ‘spiegels’ waren reflecterende oppervlakken van gepolijst obsidiaan, daterend uit 4000 voor Christus. De eerste spiegels als verzorgingsgereedschap komen van illustraties uit de 5e eeuw voor Christus, van elegante Grieken die naar handspiegels staren. Deze spiegels, gemaakt van een gepolijste metalen schijf die aan een handvat was bevestigd, bevatten nog geen glas. Dat kwam pas later.

Glas

De eerste echte glazen spiegels die we kennen zijn uit de 3e eeuw na Christus, bestaande uit extreem kleine (een paar vierkante inch) metalen oppervlakken met glascoatings. De grootte en stijl van deze vroege spiegels doet veel archeologen geloven dat ze eerder werden gebruikt als sieraden of amuletten dan voor persoonlijke verzorging. Toen men de technieken van glasbewerking echt onder de knie kreeg, ging het pas los voor de spiegels zoals wij die kennen.

Venice

En dan onze tijd, laten we eens kijken naar de ‘Venice’. Dat is een door Boca do Lobo prachtig ontworpen, zeer exclusieve spiegel. Hij is iets meer dan 2 meter hoog en zo’n anderhalve meter breed, en heeft een bijzondere grillige vorm. Het spiegeloppervlak is ook nog eens opgedeeld in verschillende vlakken, waardoor je spiegelbeeld een bijzondere vorm krijgt. En, oh ja, hij kost ruim € 20.000, en is daarmee 1 van de duurste spiegels die er is.

Verhalen

Ook in verhalen, sprookjes en vertellingen komen veel spiegels voor. Denk maar aan de spiegel van Sneeuwwitje. ‘Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand’, weet u nog wel? Er is ook het verhaal uit de Griekse mythologie over Narcissus, die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld. En er is nog een verhaal, waarbij de spiegel een belangrijk item is. Want mocht het nou zo zijn, dat u uzelf niet ziet in een spiegel, dat er geen reflectie is; en dat u ook niks van knoflook of wijwater moet hebben, dan zou het zo maar kunnen zijn dat er iets grondig mis is.

Om helemaal zeker te weten wat er aan de hand is, voel dan even aan uw hoektanden, of die wat langer zijn dan normaal …