Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Hebt u dat nou ook? Dat alles steeds sneller kapot gaat? Een mobiele telefoon werkt een jaar of 3, een televisie misschien 5 jaar en ook andere spullen zijn steeds sneller kapot. En banken of stoelen? Daar geldt eigenlijk hetzelfde voor, zoals wel blijkt uit de vragen die we hierover krijgen van onze lezers, zoals van Anton uit Apeldoorn.

Dat onze spulletjes in deze consumptie maatschappij vaak net de garantietermijn halen weet iedereen. En dat is niet omdat we het niet beter kunnen met z’n allen. Nee, dat is omdat alles steeds goedkoper geproduceerd moet worden, waarbij onder andere de milieueisen dan maar even moeten wachten. Gevolg? Vergiftigde rivieren in China, en drooggevallen meren, zoals eentje in Kazachstan ter grootte van Nederland.

Maar goed, terug naar de bank van Anton, de bank die het ook gewoon te snel begeven heeft. Wat kan hij doen? Ten eerste kan Anton naar de Centrale Branchevereniging Wonen, het CBW. Mits de winkelier daarbij is aangesloten natuurlijk. Maar ja, de garantietermijn is twee jaar tegenwoordig en na drie maanden moet Anton zelf aantonen dat het probleem komt door een productiefout. Ga er maar aan staan.

En ten tweede kan hij natuurlijk altijd naar de rechter, die eventueel een expert aanstelt om het geval te beoordelen. Vaak zal een winkelier dan eieren voor zijn geld kiezen en het probleem alsnog oplossen. En vergeet niet: ook als het CBW de klacht afkeurt, kan Anton altijd nog naar de rechter. Natuurlijk is het wel zo dat die rechter de aankoopprijs meeneemt in het eindoordeel. Aangezien de meeste klachten over goedkope meubels gaan, neemt de gemiddelde consument daarom zijn verlies maar vaak voor lief.

Voor onze toekomst en die van onze kinderen is er gelukkig wel een oplossing; kopen uit eigen land en als iets kapot is het laten herstellen. Niet gelijk voor het nieuwste van het nieuwste gaan. Het vreemde is eigenlijk dat banken of stoelen niet eens zo veel duurder zijn geworden. De stoel waarop ik zit, terwijl ik dit schrijf heb ik al een jaar of dertig. Die kostte toen een paar honderd gulden, niet veel minder of meer dan tegenwoordig. Het verschil? Kwaliteit! En de dupe? Dat bent u. En dat is het milieu!

Dus; laten we voor onze kinderen kiezen, laten we voor het milieu kiezen, en laten we voor kwaliteit kiezen. En ook eens wat vaker iets laten repareren!