Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Banken of stoelen met een losse stiknaad kunnen de uitstraling van uw meubels erg verpesten. De bank of stoel ziet er gelijk oud en versleten uit. Dus tijd voor een nieuwe denkt u? Dat hoeft niet! Stiknaad los? Dit kan door een vakman gerepareerd worden, zodat uw bank of stoel er weer als nieuw uitziet. Hierdoor ziet uw meubel er weer goed uit en kan deze nog een tijd mee.

WANNEER BREEKT EEN STIKNAAD?

De meest voorkomende plekken op bijvoorbeeld een bank, waar een stiknaad los komt, is de midden naad tussen twee zitvlakken. Dit gebeurt vaak omdat de zitkussens door het gebruik veel zachter worden. Hierdoor komt er, terwijl u zit, teveel spanning op de naad te staan en kan deze uiteindelijk breken. Het is een idee om de vakman dan ook gelijk naar uw kussens van het zitgedeelte te laten kijken of deze opgevuld moeten worden. Dit kost natuurlijk iets meer, maar het resultaat is wel mooier en u zit ook weer lekkerder op uw bank. Erg belangrijk is natuurlijk dat uw bank weer langer mee gaat!

STIKNAAD LOS? ZELF REPAREREN TIPS

Een stiknaad reparatie vereist vakmanschap en de juiste vaardigheden. Er zijn veel manieren om een stiknaad vast te zetten. Daarnaast heeft u veel eelt op uw vingers nodig en is het vaak een pijnlijke klus.

Er zijn twee speciale kromme naalden nodig om de reparatie uit te voeren. Het is de bedoeling dat u dezelfde gaatjes waar de oorspronkelijke draad heeft gezeten, gaat gebruiken om daar een nieuwe draad door te rijgen. Er worden dus geen extra gaatjes gemaakt in het leder of stof. De naalden worden aan weerskanten aan de bovenkant aan beide kanten ingestoken en gaan vervolgens aan dezelfde kant onder de stoffering naar het volgende gaatje naar boven.

Een losse stiknaad die niet vakkundig wordt gerepareerd, kan als gevolg hebben dat de stiknaad niet meer onzichtbaar kan worden hersteld. Het is dan ook sterk af te raden om eerst met bijvoorbeeld lijm in de weer te gaan, want dan wordt het moeilijker voor de vakman om tot een mooi onzichtbaar resultaat te komen.

WAT KOST EEN REPARATIE?

Stiknaad los? Dan vraagt u zich af wat de reparatie kosten zijn! De kosten voor het repareren van een losse stiknaad zijn afhankelijk van enkele factoren. Is de bank bijvoorbeeld gemaakt van leer of van stof? Ook de grootte van de stiknaad en de plaats waar de stiknaad is losgekomen, zijn van invloed op de prijs. Daarnaast is er een verschil tussen stiknaden en sierstiksels. Vooral de zogenaamde carré stiksels kunnen makkelijk loskomen.

Normaal gebeurt het repareren van een stiknaad met de hand en kan daarom ook aan huis worden uitgevoerd. Dit scheelt dan in de transportkosten van het meubel. Soms kan een reparatie echter niet met de hand worden uitgevoerd, bijvoorbeeld wanneer er een midden naad open staat en er ook een trekstrook is losgekomen. Hiervoor moet het meubel ook naar een werkplaats vervoerd worden.

De kosten voor een stiknaad reparatie varieert en is afhankelijk van verschillende factoren. Een offerte aanvragen kost helemaal niets en u weet dezelfde dag nog wat de exacte kosten kunnen zijn.

VOORDELEN VAN STIKNAAD REPARATIE:

Als de stiknaad los zit en gerepareerd moet worden, hebben we even een paar voorbeelden op een rij:

  • De bank of stoel ziet er weer netjes uit.
  • Uw bank of stoel hoeft niet vervangen te worden.
  • U bespaart het geld voor aanschaf van een nieuw bank of stoel.

Bijkomend voordeel is dat de reparatie er als onzichtbaar uit kan zien en stiksels met de hand aangebracht, vaak ook sterker zijn dan wanneer dit met een stikmachine wordt uitgevoerd.

REPARATIE BIJ U THUIS

Als de stiknaad los zit dan wordt de meubel reparatie aan huis gedaan. Dan hoeft u niet de hele bank of stoel te verplaatsen om deze te repareren. Dit zou extra moeite en geld kosten. Laat daarom een vakman langskomen, en de stiknaad wordt gerepareerd in uw eigen vertrouwde omgeving, zonder dat het meubel van z’n plek hoeft te komen.