Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Beukenhout wordt gebruikt voor meubels, parket, laminaat en speelgoed. Het is een harde houtsoort die veel wordt toegepast in de meubelindustrie. In bijna elk bankstel of fauteuil is beukenhout verwerkt, voornamelijk in de houten rompen van gestoffeerde meubels. De reden hiervoor is dat beuken erg goed geniet kan worden zonder dat er kans is op splijten.
Je ziet beukenhout ook erg veel terug bij hout dat een ronde vorm heeft. Dit komt omdat het beukenhout, met hulp van stroom, zeer goed gebogen kan worden.
Een ander voordeel van gestoomd beukenhout is dat het veel stabieler is en daardoor minder snel vervormt.

ONGESCHIKT VOOR BUITEN

Beukenhout is absoluut ongeschikt voor gebruik buiten. Het hout zal ondanks dat het wel of niet gestoomd, is gaan werken.

VERVORMEN VAN BEUKEN

Je ziet het vervormen ook wel eens terug wanneer het beukenhout gebruikt is in de romp van je bank of fauteuil. Door het vervormen van het hout kan dan bijvoorbeeld een kraak ontstaan. Bij rompen die geniet zijn, kunnen de grote nieten zich lostrekken uit het hout. Wanneer je dan op de bank gaat zitten hoor je een snerpend geluid. Een meubelreparatie kan dan het probleem oplossen. De verbindingen die zich los trekken, worden daarbij opnieuw vast gezet.

KRAKEN VAN MEUBELS

Heb je een kraak in een nieuw bankstel en heb je dit gemeld bij de leverancier? Dan heb je best kans dat, wanneer de leverancier na een aantal weken komt kijken, de kraak is verdwenen. Dit komt omdat door vochtigheid en temperatuurverschillen het hout gaat werken en zich opnieuw moet gaan zetten.

WIEBELEN VAN MEUBELS

In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat je bankstel staat te wiebelen. Ook dat kan zich na een paar weken vanzelf weer oplossen. Houdt de kraak aan, of blijft de bank wiebelen, neem dan contact op met een meubelreparatie bedrijf. Het is vaak moeilijk zelf de precieze oorzaak te vinden en een meubelmaker heeft daar veel meer ervaring in dan iemand die alleen handig is.