Niets is erger dan thuis komen van vakantie en ontdekken dat u een vlooienplaag heeft. Hoe komt dat en wat kunt u eraan doen? Hoe is het te voorkomen voor de volgende keer? En hoe krijgt u de vlooien uit uw bankstel?
Oorzaak van een vlooienplaag
In veruit de meeste gevallen zijn uw huisdieren de oorzaak van een vlooienplaag. Katten en honden kunnen een enkel vlooitje van buiten mee naar binnen nemen. Dit zijn vaak vrouwtjes vlooien omdat zij het bloed van uw huisdier opzuigen.
Een paar vlooitjes kunnen in enkele weken uitgroeien tot een ware vlooienplaag. Gelukkig zit er maar een heel klein deel van de vlooienpopulatie op uw huisdier, de meeste vlooien gaan tussen de plinten, in het tapijt of in uw stoffen bank zitten.
Oplossing van een vlooienplaag
Voorkomen van vlooien
Om vlooien te voorkomen is er een aantal dingen belangrijk om te doen. Regelmatig stofzuigen en vlooiendruppels voor uw huisdier gebruiken. Gebruik ook een vlooienkam om uw kat of hond regelmatig te controleren op vlooien. Om het risico op een vlooienplaag zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om een combinatie van bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Hiermee bedoel ik dat u de vlooien zowel inwendig als uitwendig moet bestrijden; plus de omgeving zoals het tapijt, gordijnen of bankstel.
Inwendig vlooien bestrijden
Er zijn tal van goede vlooien bestrijdingsmiddelen te vinden. Het meest betrouwbaarst is om even naar een dierenarts te gaan om het meest geschikte product voor uw kat of hond te kopen. Deze middelen kunt u dan door het voedsel mengen. Daarom hebben we het over inwendige bestrijding van vlooien. Gecombineerd met uitwendig bruikbare middelen heeft u al een redelijk goede bescherming tegen een vlooienplaag. Sommige mensen voegen regelmatig wat knoflook aan het eten van hun huisdier toe.
Uitwendig vlooien bestrijden
Ook zijn er middelen te koop die op de vacht van uw huisdier gebruikt kunnen worden. Denk aan shampoo of een pipetje met een anti-vlooienmiddel die in de nek van uw huisdier leeg gespoten kan worden.
Omgeving vlovrij maken
Bij de dierenarts kunt u ook de juiste omgevingspray aanschaffen om het tapijt en uw stoffen bankstel te behandelen tegen vlooien, eitjes en larven. Ook de hondenmand regelmatig wassen met een minimale temperatuur van 60 graden. Dat helpt een vlooienplaag te voorkomen. Heeft u al last van vlooien? Vergeet dan niet na het stofzuigen direct de stofzuigzak in een plasticzak te verpakken en goed dicht te maken en vooral direct weg te gooien.
Vlooien, eitjes en larven zonder gif verwijderen uit uw bank en tapijt
Heet wassen van het tapijt en bankstel is een doeltreffende methode om deze beestjes te verwijderen. Alleen is het niet te doen om een bankstel in de wasmachine te stoppen. Wat u wel kan doen is gebruik maken van een stoomreiniger met zuigfunctie. Door het diep stomen van uw bankstel doodt u de vlooien, eitjes en larven. Maakt u gebruik van een stoomreiniger met zuigfunctie, dan kunt u gelijk alle dode vlooien uit het bankstel of tapijt verwijderen. Alleen is niet elk tapijt of meubelstof geschikt om te stomen. Wilt u zeker weten dat het veilig voor uw bankstel of tapijt is, altijd eerst even op een klein onopvallend stukje uitproberen. Daarnaast loopt u de kans dat aanwezige vlekken in het tapijt of meubelstof worden gefixeerd en niet meer te verwijderen zijn na een stoombehandeling.
Wilt u liever een professional inschakelen – vraag hier naar de mogelijkheden
Koop diatomeeenaarde oftewel kiezelaarde,kiezelgul is puur organisch
Over de bank strooien en 60dagen volhouden doodt alleen de larven en volwassen vlooien koop het bij de groothandel anders te duur bij Mercator en gebruik een stofvrij,masker bij het strooien daarna biet meer schadelijk is zelfs eetbaar