Hoe komt het toch dat er kringen ontstaan wanneer je zelf een vlek uit een stoffen bank wilt verwijderen.
Dit ga ik hieronder allemaal uitleggen. Maar eerst moet ik dan uitleggen hoe een bank is opgebouwd zodat u begrijp waardoor het komt en waarom het advies wat ik geef juist is. Dus eerst een klein stukje theorie.
Hoe zit een bank in elkaar
Het deel met de zitkussens waar je opzit noemen we een zitbak. Dit deel van de romp is natuurlijk een belangrijk onderdeel van de bank en wordt dan ook met veel zorg in elkaar gezet. Uiteindelijk hangt hier bijna alles van af. Hoe lang je met een bank kunt doen bijvoorbeeld door de keuze van de vering en kussens maar zeker ook van de bekleding.
Er wordt eerst een skelet gebouwd en bijna altijd wordt daar spaanplaat en houten latten voor gebruikt. Op dit framewerk wordt een ondervering gemonteerd. Vervolgens een beschermdoek en daarop de vulling. De vulling kan bestaan uit verschillende soorten schuim of een interieurvering. Een vulling kan worden afgewerkt met een dek van eenden of ganzen veren voor een fluffy effect maar in de meeste gevallen wordt de vulling afgedekt met een dikke laag dacron. Zo een afdek laag geeft de bank dan een rijk en vol uiterlijk en werk eventuele kleine oneffenheden weg waardoor de zitting een strak uiterlijk krijgt. Als laatste wordt de bank gestoffeerd. In dit blog gaan we het hebben over een stoffen bekleding.
Hoe ontstaan de kringen
Kringen worden ook wel eens waterkringen genoemd. Dit is eigenlijk een verkeerde benaming want de kring wordt eigenlijk veroorzaakt door een ophoping van vuil. Om die reden moest ik ook het bovenstaande verhaal vertellen om uit te kunnen leggen water nu eigenlijk precies gebeurt.
Zelfs wanneer de bank er niet vuil uitziet is uw bank toch vuil. Allereerst ontstaat er onder de bekleding en op de tussen stoffering een ideaal klimaat voor huisstof mijt. Deze miniscule beestjes doen niemand kwaad maar veroorzaken wel heel veel uitwerpselen. In combinatie met vuil wat van buitenaf komt, zogenaamd neerslagvuil. Denk dan aan stofdeeltjes maar ook zand of ander vuil wat van onze kleding op de bank komt. Dit vuil zakt door de bekleding heen en blijft liggen op de tussenstoffering.
Stel je nu voor dat er een vlek is ontstaan op de bank en de vlek wilt u verwijderen met een beetje water misschien een reinigingsmiddel en wat boenen. Soms gaat de vlek weg maar vaak ontstaat er een grotere vlek. Een vieze bruinige kring die er eerst niet was. De combinatie vocht en wrijving zorgt ervoor dat het vuil zich ophoopt en na droging een bruinige kring laat zien.
Nu u weet hoe een kring ontstaat weet u eigenlijk ook al hoe u een waterkring kan voorkomen.
Voorkomen van kringen
Zoals u heeft kunnen lezen ontstaan kringen door vuil wat door de bekleding is gezakt. Voornamelijk uitwerpselen van huisstof mijten en wat neerslag vuil. We moeten er dan ook voor zorgen dat we eerst de bank stofzuigen met een speciaal geschikte borstel. Hiermee zuig je al zoveel mogelijk los vuil weg. Maar lang niet alles want de tussenstoffering bestaat uit dacron. Dacron is gemaakt van fiberfill en heeft een ruwe vezel waar vuil aan blijft vasthaken.
Geheim van de professional
Nooit alleen maar concentreren op de vlek. Altijd het gehele oppervlak onderhanden nemen. En dan bedoel van naad tot naad. Stel dat de vlek zich op de zitting bevindt. Altijd de gehele zitting reinigen. Veruit de meeste vlekken kunnen met wat warm water worden verwijderd. Behalve vlekken die bestaan uit eiwitten. Denk dan aan bloedvlekken bijvoorbeeld. Een vlek bestaande uit eiwit nooit met warm water reinigen altijd met koud water en het liefst zo koud mogelijk. Warm water zorgt ervoor dat eiwit stolt, koud water houd het eiwit vloeibaar waardoor het makkelijk is op te deppen.
U heeft vast wel eens gehoord van Chemdry. Dit is een franchise onderneming die werkt met koolzuur. Dezelfde koolzuur of CO2 die ook in Spa rood zit. Door het knappen van de koolzuurbelletjes wordt de vervuiling los gemaakt van de bekleding en kan dan makkelijker worden opgenomen met bijvoorbeeld een handdoek. Om deze truc toe te passen vult u een plantenspuit met Spa rood en nevelt dit over de bank heen. Maar maak de bekleding niet zeiknat. Vocht fungeert namelijk alleen als een transportmiddel voor vuil. Wanneer de bank heel nat wordt gemaakt dan is de kans groot dat het onderliggende vuil wat nu onzichtbaar is opeens naar boven komt en zichtbaar wordt. Dat moeten we dus niet hebben.
Om de vervuiling te verwijderen gaat u nu de bekleding droogdeppen. Niet wrijven want zoals u eerder heeft kunnen lezen krijgt u dan een ophoping van vuil wat een kring kan veroorzaken. Dus alleen deppen en net zolang dit procédé herhalen tot er geen vuil meer afkomt. Is de vlek nu verdwenen, zou ik zeggen gefeliciteerd. maar is de vlek nog niet helemaal weg moeten we nog even verder gaan.
Laatste stap is het ingebruiknemen van een reinigingsmiddel. Neem ten alle tijden een specifiek reinigingsmiddel geschikt voor uw stoffen bekleding. Ga dus niet zomaar iets doen. Vraag desnoods even advies aan ons. Wij reageren altijd heel snel en het advies helemaal gratis dus waarom zou u daar geen gebruik van maken.
Het is wel verstandig om een SOS kit in huis te hebben. Hiermee kunt u elk soort vlek verwijderen mits u niet teveel tijd laat verstrijken. Hiermee bedoel ik dat vlekken voornamelijk bestaan uit kleurstoffen. Het is dan ook niet juist om een vlek altijd te zien als vuiligheid. U hebt gewoon een klein stukje van uw bank geverfd. Gelukkig kunnen de meeste vlekken gewoon verwijderd worden maar alleen wanneer je weet wat je doet.
- Om te onthouden:
- Eerst stofzuigen
- Niet de vlek drijfnat maken
- Nooit wrijven maar altijd deppen
- Net zo vaak herhalen tot de vlek geen kleur meer afgeeft
- Pas in het laatste stadium een reinigingsmiddel gebruiken
Heeft u naar aanleiding van dit blog nog vragen of opmerkingen. Laat het gerust even weten door ons een mail te sturen.