Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Geuroverlast

Geuroverlast kan verschillende redenen hebben. Geur is niet alleen wat je ruikt maar ook iets wat je een onbehagelijk gevoel kan geven.

Ventilatie

In de jaren zestig, toen er nog kuilen in de weg zaten en geen bobbels, hadden de woningen een vel last van tocht, maar daardoor was ook een goede ventilatie aanwezig. Het beddengoed werd ‘s ochtends nog uit het raam gehangen om te luchten. Tegenwoordig zijn de huizen potdicht en wordt er zelden een raam open gedaan, waardoor het leefklimaat veel slechter is geworden. De huizen zijn zo goed geïsoleerd dat de luchtvochtigheid vaak te laag of veel te hoog is. Ideaal is tussen de 45 en 55 procent luchtvochtigheid. Dan is er een gezond en aangenaam leefklimaat.

Nadeel van te slechte ventilatie is dat veel slechte dampen blijven hangen, die geuroverlast bezorgen en zelfs allergieën kunnen verergeren. We kunnen geuroverlast in twee categorieën verdelen, namelijk chemisch en biologisch.

Biologische geuren

Bij biologische geuren kunt u denken aan schimmels en uitwerpselen van huisstofmijt. Vaak heb je deze geuren nauwelijks in de gaten, of het moet al zo ernstig zijn dat je eigenlijk al veel te lang in een slecht leefklimaat hebt gewoond. Grondig laten reinigen van meubels en tapijt is dan ook echt een must wil je in een gezond leefklimaat wonen.

Ook kattenurine en nicotine kun je onder biologische geuren zetten. Bij slecht geventileerde en goed geïsoleerde huizen is de geur dan ook vaak niet te harden. De stank blijft dan ook echt hangen. Goed ventileren, intensief reinigen en een enzymenbehandeling zorgt ervoor dat de geur snel verdwijnt uit je meubels en tapijt.

Chemische geuren

Chemische geuren in huis zijn vaak in beperkte mate of zelfs ernstige mate schadelijk te noemen. Denk aan de jaren zeventig toen er nog formaldehyde werd gebruikt in spaanplaat. Dit veroorzaakte bij veel mensen ernstige hoofdpijn. Of er zat asbest in veel producten verwerkt. Deze geuren en dampen zul je vast niet snel waarnemen of je moet een zeer goed reukorgaan hebben.

FCKW (fluor chloor koolwaterstof) is een stof die in veel buitenlandse producten zit zoals in polyethers of koudschuim. Vele meubels worden geïmporteerd uit China en andere Aziatische landen, waar dit aspect nog niet zo van belang schijnt te zijn. In Duitsland bestaat er het keurmerk ‘Blauer Engel’. Dit keurmerk staat voor gezond wonen en wordt gegeven aan producten die vrij zijn van schadelijke stoffen.

Geurverwijderaars

De meeste geuroplossers maskeren de geur in plaats van deze werkelijk te neutraliseren. Wanneer het middel is uitgewerkt is de geur nog steeds aanwezig.

Dit komt omdat deze chemische middelen zich binden met de geurmoleculen, waardoor de geurmoleculen gemaskeerd worden. Vaak ruik je dan wel een overdreven chemische citroengeur of ander zogenaamd lekker luchtje. In mijn optiek bevorder je dan geen goed leefklimaat in een slecht geventileerd en goed geïsoleerd huis.  

Oplossing

De beste oplossing tegen geuroverlast is goed ventileren, grondig reinigen en waar nodig gebruik maken van een enzymenpreparaat. Mocht je dan alsnog geen positief resultaat boeken, dan is er vaak bij het ventileren of reinigen iets verkeerd gegaan. Hier kan een meubelreiniger of tapijtreiniger uitkomst bieden.

Het enzymenpreparaat gebruik je ter bestrijding van bijvoorbeeld kattenpis, braaksel, urine of nicotine. Daarmee neutraliseer je net de laatste geurmoleculen.