Een stoel opknappen is een heel leuk project. Je kunt zo beginnen met het opbouwen van de nodige handigheid. Al doende kom je de verschillende technieken tegen die je straks weer kan gebruiken bij het restylen van andere meubelen.
Geschikte stoel vinden
Een stoel opknappen begint met het vinden van een geschikte stoel. Je kunt hiervoor het beste naar een kringloopwinkel gaan. Daar heb je keus uit heel veel modellen.
Stoel opknappen
Let op dat je geen stoel neemt met houtworm, anders moet je deze eerst gaan behandelen. Omdat we snel willen beginnen laat je een stoel met houtworm gewoon staan. Je kunt houtworm herkennen aan hele kleine gaatjes in het hout. Voornamelijk zie je deze kleine gaatjes terug in de buurt van de houtverbindingen.
Vervolgens moet je erop letten dat je een stoel neemt met een stevige constructie. Pak de stoel op met twee handen en zet hem stevig op de grond. Probeer vervolgens de stoel te kantelen. Blijft de stoel stevig staan, dan is deze geslaagd voor de ‘stevigheidstest’.
Is de stoel gestoffeerd, kijk dan of de stoffering zichtbaar is vastgemaakt. Je kunt dan in een later stadium de stoel eenvoudig opnieuw stofferen, zonder meteen een stoffeeropleiding te moeten volgen.
Zo hoeft een stoel opknappen helemaal niet moeilijk te worden.
Stoel kaal maken
Maak eerst een foto van de stoel en alle details. Dan kun je in een later stadium nog even spieken hoe de stoffering ook alweer bevestigd zat.
Vervolgens ga je de stoel kaal maken en verwijder je de stoffering, de siernagels of sierbanden. En probeer dat te doen zonder dat je teveel beschadigt aan het houtwerk. Kom je een nosagvering tegen in de stoel, dan kun je deze het best laten zitten, omdat het soms wel eens gevaarlijk kan zijn als je deze wilt verwijderen. Een nosagveer kan behoorlijk onder spanning staan en springt bij het loshalen. Durf je het aan om de nosagveren toch los te halen? Wees dan heel voorzichtig!
Gooi niets weg, want je weet nooit of je nog wat kan hergebruiken in een later stadium. De stoffering die je verwijdert, kun je als mal gebruiken voor een nieuwe stof. Dus alles even bewaren tot je stoel klaar is.
Schuren
Schuren is een must. Hoe beter je schuurt hoe mooier het oppervlak wordt. Daarbij zal de nieuwe verflaag ook veel beter hechten.
Wil je de stoel echt helemaal kaal maken? Dan zou ik eerst een goede afbijt gebruiken, zodat je de meeste verf eenvoudig kunt verwijderen. Wanneer je alleen het oppervlak geschikt wilt maken voor een nieuwe verflaag, dan kun je beginnen met een grof stuk schuurpapier, om nadien alles nog even na te schuren met een fijn stuk schuurpapier. Heb je de stoel zoals je hem wilt? Ontvet de stoel dan nog even met wasbenzine of ammonia.
Verven
Wanneer je lekker in de huiskamer aan het klussen bent, kun je beter een verf op waterbasis nemen. Dat stinkt niet zo erg als verf op terpentine basis. Wil je voorkomen dat er haren in je pas opgebrachte verfwerk komt te zitten? Haal dan eerst even je kwast over een stuk schuurpapier, zodat je zoveel mogelijk losse haren uit je kwast al kwijt bent.
Eerst voorzie je het hout van een grondverf. Het hoeft niet te dekken: een dun laagje grondverf is al voldoende
Wil je een glanzende afdeklaag? Breng dan een dun glanslaklaagje over de grondverf aan. Hierna kun je de stoel gaan verven met de kleur die je wilt.
Tussen de verschillende verflagen door kun je met een fijn schuurpapiertje de stoel even licht opschuren. Het uiteindelijke effect wordt dan veel mooier.
Decoreren
Natuurlijk kun je tevreden zijn met een in één kleur geschilderde stoel. Maar je kunt ook de stoel gaan decoreren met bijvoorbeeld een sjabloneertechniek of decoupagetechniek.
Je kunt kant en klare sjablonen kopen of zelf maken. Hiermee kun je dan met acrylverf het patroon gaan aanbrengen.
Met de decoupagetechniek maak je gebruik van zijdevloei papier. Dit plak je op het hout en werk je af met een vernislijm die transparant opdroogt. Zo kun je bijvoorbeeld een stoel maken met goud effecten.
Zitting stofferen
Als het goed is, heb je foto’s gemaakt van het stoffeerwerk. En kun je dus terugzien hoe het stoffeerwerk gedaan moet worden. Niet elke zitting kun je op dezelfde manier stofferen. Dus je moet even goed kijken hoe het gedaan is, om het vervolgens zelf te gaan doen.
Kom je er niet uit? Laat het gerust weten of kom een keer bij ons langs. Ik help je graag verder.
Wanneer je klaar bent en tevreden met het resultaat, zet je de zitting vast op de romp van de stoel, en kun je je eigen gerestylde stoel aan iedereen laten zien.
Stuur even een foto naar http://www.Meubelstoffeerderij-nederland.nl en zij kunnen u hier mee helpen.
Ik wil mijn oude stoelen opknappen. Het leer is met dutsen op eikenhout genageld. De meeste dutsen kan ik hergebruiken. Maar ik kom er tekort. Weet ik hoe ik aan dutsen kan komen? Ze zijn van messing, glad, bol en 9 mm doorsnee. Groeten Sonja