Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Oude meubelen ouder maken

Oude meubelen worden steeds vaker opgeknapt en hergebruikt. Vaak worden de meubels, om een brocante look te krijgen, afgewerkt met krijtverf. Om het strakke effect van de verflaag te verzachten, is het mogelijk om de meubels wat ouder en versleten te laten lijken. Het meubel krijgt daardoor meer karakter en uitstraling. Bijkomend voordeel is dat je niet altijd zo netjes hoeft te werken. Dat maakt het weer voor heel veel mensen leuk om zelf hiermee aan de gang te gaan.

Voor het verder verouderen van oude meubelen kun je gebruik maken van verschillende mogelijkheden.

  • antiekwas
  • kalkwas
  • kleurwas
  • spiritus
  • kaarsvet
  • vernis of lak

Antiekwas

Antiekwas kun je in verschillende kleuren aanschaffen van licht tot donkerbruin. Heb je je meubel voorzien van een verflaag, dan kun je met antiekwas het strakke en nette meubeltje doorleefder maken. Neem een stukje fijn staalwol en breng een heel dun laagje antiekwas aan.

Waarom staalwol en geen oude lap gebruiken, zul je denken. Omdat staalwol de antiekwas niet opneemt en je door druk uit te oefenen, hier en daar wat extra slijtplekken kunt maken. Door het krassen van het staalwol trekt gelijk de aangebracht antiekwas in het hout. Je krijgt dan geaccentueerde sporen van antiekwas. Wat mij gelijk op het volgende punt brengt om eigenlijk altijd met de houtnerf mee te werken.

Kalkwas

Kalkwas kun je gebruiken wanneer je het tegenovergestelde effect van antiekwas wilt bereiken. Je krijgt een meer Scandinavische look. Werkwijze is hetzelfde als met antiekwas, met dat verschil dat, wanneer je klaar bent en de kalkwas goed ingetrokken is, je het meubel nog even moet nawrijven met een kleurloze boenwas. Met deze was verwijder je het teveel gebruikte kalkwas. Na een nachtje intrekken nog even het meubel oppoetsen en je bent klaar.

Kleurwas

Met blanke kleurwas kun je heel makkelijk je eigen kleur was maken. Je kunt kleurpigment kopen en dat mengen met je blanke was. Het is direct klaar voor gebruik en je hebt je eigen unieke kleur. Door de kleurpigment een beetje slordig door de blanke was te mengen krijg je een onvoorspelbaar effect wat het karakter van je meubel ten goede kan komen. Gewoon even een paar keer experimenteren. Laat hierbij ook je gevoel spreken. Niet elk meubel hoeft hetzelfde eruit te zien. Probeer elk werkstuk iets unieks mee te geven.

Spiritus

Wil je met spiritus wat gaan doen? Zet dan eerst het meubel in de acrylverf. De volgende dag breng je nog eens één of twee contrasterende kleuren aan. Wanneer het een beetje droog is, drenk je een poetsdoek met spiritus. Daarmee wrijf je over het meubel. Als het goed is heb je nu frescoachtig effect bereikt.

Kaarsvet

Wanneer je eerst een basislaag hebt aangebracht, kun je met kaarsvet ervoor zorgen dat de volgende verflaag niet goed hecht. Daardoor kun je makkelijker het meubel voorzien van doorgeschuurde accenten. Je kunt hier en daar wat druppels kaarsvet op het meubel laten vallen of je kunt met de kaars het meubel inwrijven waar je het wilt gaan doorschuren. Wil je echt iets leuks doen met kaarsvet, breng dan een motief aan. Doe de tweede laag verf eroverheen en na het drogen schuur je de betreffende plekken op met staalwol of een licht schuurpapiertje.

Vernis of lak

Normaal gebruik je vernis of lak om het meubel af te werken, met name waar het meubel kans heeft om gauw vuil te worden. Maar als je een klein beetje okerkleurige verf aan de vernis of lak toevoegt, kun je het meubel een vergeelde uitstraling geven. Of je brengt de vernis of lak eerst aan om er vervolgens wat poederpigment overheen te strooien. Het effect is dan heel grillig.

Experimenteer

Het leuke van zelf je oude meubelen opknappen is om vooral te experimenteren. Laat je niet weerhouden door kennis maar ga net als een echte kunstenaar aan de slag en laat vooral je gevoel spreken. Zodat je iets maakt wat jij mooi vindt. Experimenteer met verschillende technieken. Heb je een leuk idee, deel het met onze lezers en laat even een berichtje achter.