Het kalken van meubels wordt vaak gezien als het aanbrengen van krijtverf, maar eigenlijk is dat heel wat anders en niet eens zo moeilijk om zelf te doen.
Welke meubels zijn geschikt om te kalken?
Kalken kan het beste worden toegepast op eiken of hardhout soorten, maar ook op andere houtsoorten met een open nerfstructuur zoals bijvoorbeeld iepen en mahonie.
Wat is kalken?
Tijdens het kalken worden de groeven en poriën in het hout opgevuld met fijne kalk.
Als resultaat zie je dan dat de nerven en structuur in het hout lichter gaan afsteken tegenover de natuurlijke kleur van het hout. Het doel is om de charme van de houtnerven te benadrukken.
Voordelen en nadelen
De voordelen van het kalken is dat het hout erg glad wordt. De natuurlijke gelige kleur van eiken verandert dan in een meer grijs-bruine tint.
Nadeel van het kalken is dat er na het kalken geen afsluitende beschermende laag kan worden aangebracht zoals een blanke lak. Wil je perse een laklaag als bescherming gebruiken, gebruik dan in plaats van kalk een witte houtvuller op basis van plastic. Dit zal het kalkeffect het dichtst benaderen.
Wat u nodig heeft om te kalken:
- zuivere gebluste kalk of tuinkalk
- bescherming zoals een veiligheidsbril en handschoenen
- grove doeken
- fijn staalwol
- fijn schuurpapier
- witte was of zelf gemaakte was van bijenwas gemengd met zinkwit poeder.
Stappenplan:
- Met een staalborstel borstelt u met de richting van de nerven het hout open. Niet vernielen maar voorzichtig het hout openwerken.
- 1 kilo zuiver gebluste kalk met 3,5 liter water mengen. Vervolgens roeren tot er een stijve pasta ontstaat.
- Wrijf de pasta in het hout met een doek of staalwol. Gebruik hierbij cirkelvormige bewegingen zodat de pasta goed de open nerven in wordt ingewreven.
- Veeg tegen de nerfrichting de overtollig kalk weg als de kalk bijna droog is.
- Wanneer de kalk droog is even naschuren met fijn schuurpapier.
- Afwerken met een witte was en na droging even uitwrijven.
Heeft u houtvuller gebruikt, maak dan een oplossing aan met water op dezelfde manier als met gebluste kalk. Het verschil is dat u na gebruik van een houtvuller, als alternatief voor gebluste kalk, een transparante lak kunt gebruiken. Na gebruik van gebluste kalk kunt u alleen een waslaag gebruiken als afwerking.
Graag hoor ik van u of het gelukt is. Of misschien heeft u wel tips voor onze lezers. U kunt hieronder een berichtje achterlaten.