Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Daniel Havert was een bekende wever die rond het jaar 1686 uit Frankrijk naar Nederland kwam. In Frankrijk produceerde hij de eerste velours gemaakt van zijde.

In Nederland heeft hij deze toen al dure zijde vervangen voor het toen veel goedkopere geitenhaar.

In Utrecht heeft Daniel Havert een weverij opgezet die zich uitsluitend toelegde op velours gemaakt van geitenhaar. Vanwege de uitmuntende kwaliteit, het herstellingsvermogen van deze velours en het zacht glanzende uiterlijk, werd deze velours al gauw bekend in andere landen. De naam ‘velours d’Utrecht’ werd een begrip bij vele meubelstoffeerders.

Waar komt de naam mohair vandaan?

Mohair is het haar van de angorageit. Deze haren zijn circa 20 cm lang en bijzonder geschikt om daar garen van te spinnen. Omdat velours d’Utrecht van mohair wordt gemaakt, kreeg deze velours al gauw de naam mohair.

Hoe wordt een velours gemaakt?

Een velours wordt op een grondweefsel van katoen gemaakt waarbij de polen nagenoeg verticaal omhoog wijzen. Hiervoor zijn er twee technieken die worden toegepast.

Dubbelweefsel

Zo kennen we het dubbelweefsel waarbij twee katoenen weefsels worden verbonden met één mohair poolketting. Beurtelings wordt dan het onder- en bovenweefsel verbonden met de poolketting om vervolgens doorgesneden te worden met een scherp mes. Hierdoor ontstaan dan twee poolweefsels.

Roedeweefsel

Tijdens het weven worden er roedes door het weefsel gestoken. Afhankelijk van de dikte van de roedes word de poolhoogte bepaald. De roede wordt na het weven uit het weefsel getrokken en de pool wordt gelijk doorgesneden.

Keuze uit W of V verbinding

De kwaliteit van mohairstoffen wordt onder andere bepaald door de dichtheid van het weefsel. Met een V-binding word de pool enkelvoudig om de kettingdraden gelegd van het grondweefsel. De W-binding is sterker omdat de inslagdraden als een W om twee kettingdraden wordt geweven. De pool is dan wel wat losser als bij de V binding.

Afwerking

Voordat de mohair de weverij verlaat, wordt de mohair geschoren. Met behulp van walsen en borstels worden de polen eerst rechtop gezet om vervolgens met scheercylinders te worden geschoren.

Waarom voor mohair kiezen?

Mohair is een eersteklas meubelstof. Supermooie diepe kleuren, IJzersterk en kan jaren meegaan, maar is ook eenvoudig en goed te reinigen. Daarbij is er een ruime keuze uit minstens 14 verschillende kwaliteiten.

Reinigingtip

Synthetische mohairs nooit met een stofzuiger reinigen!