Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Waar komt Mohair vandaan?

Mohair meubelbekleding is een natuurproduct dat afkomstig is van de vacht van de angorageit. De angorageit leeft in Afrika, Texas en Turkije. Deze geit levert de exclusieve mohair. Net zo fijn en teer als het dier zelf is, is ook zijn vacht.

Kenmerken van mohair meubelbekleding

De mohair vezel voelt aangenaam aan en behoudt jarenlang zijn beroemde, fijne en zijdeachtige glans. Door de speciale structuur van de mohair vezel kunnen bij het spinnen en weven soms knoopjes ontstaan. Bovendien kunnen zich in de stof wat ‘zwarte haartjes’ bevinden die geen kleurstof hebben opgenomen tijdens de verfbehandeling. Het zijn de typische kenmerken van mohair en het duidelijkste bewijs voor het natuurlijke karakter en de echtheid van mohair velours.

Er zijn verschillende groepen stofvezels. Enkele van deze groepen bevatten in elk geval een bepaalde hoeveelheid natuurlijke grondstoffen. Wol, zijde, katoen, linnen en dus ook mohair zijn ‘volbloed’ natuurproducten.

Mohair is een van de beste, vuil afstotende stoffen die voor meubelbekleding worden gebruikt. Het kan echter wel een ‘vleug’ vertonen op plekken waar gezeten wordt.

Onderhoud van mohair meubelbekleding

Door het dagelijks gebruik van aanraking en stof ontkom je niet aan vervuiling van de mohair meubelbekleding. Zorgvuldig onderhoud is daarom noodzakelijk voor het behoud van uw mohair meubelbekleding. U moet de bekleding wekelijks goed stofzuigen met het speciale kunststof hulpstuk van uw stofzuiger. Hiernaast adviseren wij om de mohair eenmaal per maand met een zachte kleerborstel te borstelen. Doe dit altijd met de vleug mee.

Mohair meubelbekleding ziet er weer fris uit door er over te wrijven met een enigszins vochtige zeem. U mag die zeem overigens nergens anders voor gebruiken. Indien onderhoud achterwege blijft, zal na verloop van tijd de pool op de belaste plaatsen gaan vilten. Dit zijn vooral plaatsen zoals de zitplaats of armleuningen. Vaak is dit te zien aan een verandering in de kleurindruk en het ontstaan van zogenaamde glansplekken.

In dat geval kunt u het beste na het normale onderhoud, deze plaatsen nog eens extra behandelen door er gedurende een nacht een vochtige doek op te leggen, of de plek met een plantenspuit te besproeien. Laat de stof goed drogen (12 uur bij een vochtige doek en 24 uur bij een verstuiver) en borstel de stof nadien met een zachte kleerborstel. Doe dit wederom met de vleug mee. Gebruik het meubel pas wanneer de mohair meubelbekleding weer helemaal droog is.

Heeft u toch nog vlekken of vervuiling die u er met normaal onderhoud of reiniging niet uit krijgt? Dan is meubel reiniging door een professioneel bedrijf noodzakelijk.