Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Meubelstoffen bestaan in alle variëteiten. We delen ze gemakshalve op in volgende groepen: natuurlijke meubelstoffen, synthetische meubelstoffen en een combinatie van beide. Tegenwoordig moeten alle meubelstoffen aan zeer hoge kwaliteitseisen voldoen. Toch zijn er specifieke verschillen tussen natuurlijke en synthetische vezels. Dit komt hoofdzakelijk door de structuur van natuurlijke en synthetische vezels; natuurlijke vezels zijn hol en nemen daardoor makkelijk (on)gewenste kleurstoffen op. Bij synthetische vezels is dat niet zo.

Natuurlijke meubelstoffen

Natuurlijke meubelstoffen zijn gemaakt van vezels zoals katoen, linnen, wol en zijde. Het voordeel van deze materialen is dat ze ademen en behaaglijk aanvoelen. Het nadeel is echter dat ze gevoelig zijn voor vlekken en een lage lichtechtheid hebben.

Synthetische meubelstoffen

Nylon, polyester, polyamide en acryl zijn een paar voorbeelden van synthetische meubelstoffen. Deze zijn erg goed te reinigen en hebben een hoge slijtvastheid. Daar staat tegenover dat ze warm en brandgevoelig zijn.

Indeling volgens uiterlijk van meubelstoffen

Je kunt meubelstoffen ook indelen volgens hun uiterlijk. Er zijn dan grofweg drie groepen; de platweefsels, de lussenweefsels en de poolweefsels. Bij een platweefsel zie je de inslag- en kettingdraden aan beide zijden van de stof. Een lusweefsel heeft aan de bovenkant draden die lussen vormen. Een poolweefsel herken je weer aan de bovenkant, die bestaat uit losse polen of opengesneden lussen. In beiden gevallen is er een duidelijk verschil tussen de bovenkant en de onderkant van de stof.

Velours

Velours of fluweel herken je aan zijn ‘shading’. Dat is een effect waarbij er een soort schaduw ontstaat bij het gebruik. Bij het pletten van de stof krijg je gladde plekken in de stof.

Pilling

Bij meubels met losse vezels in de stof treedt er vaak ‘pilling’ op. Dan gaan de losse vezels draaien, vervilten of klitten, waardoor de stof er niet meer mooi uitziet. Dit treedt vaak op bij lussenweefsels en goedkope meubelstoffen. Soms verdwijnt dit probleem vanzelf, maar vaak moet er een vakman aan te pas komen.

Meubelstoffen reinigen en onderhouden

Meubelstoffen op tijd reinigen verlengt de levensduur van het materiaal. Daarmee voorkom je de schurende werking van vuil tussen de vezels, waardoor de meubelstof minder slijt. Ook als de bank niet vuil lijkt, is een reiniging een goede investering. Afhankelijk van het gebruik zou je elk jaar of om het jaar de bank moeten reinigen met een dieptereiniging of koolzuurreiniging.

Dagelijks onderhoud

Ook goed dagelijks onderhoud helpt om de levensduur van je bank te verlengen. Stofzuig de bank daarom elke dag of week. Gebruik een ronde borstelmond op de stofzuiger en maak tijdens het stofzuigen cirkelvormige bewegingen. Bij de poolweefsels moet je met de vleug mee zuigen.

Periodiek onderhoud

Armleuningen, hoofdsteun en zitvlakken hebben iets meer onderhoud nodig. Deze kunnen eens in de drie maanden grondig worden gereinigd met Cleantex. Spuit het middel op een witte handdoek en wrijf met lange halen over het oppervlak heen. Daarna de bank even met Spa Rood licht inspuiten en weer drogen met een droge handdoek. Voor het gemak is een washand ook goed bruikbaar voor deze klus.