Een beetje raar: maar toch komt het vaak voor dat het ene kussen van een nieuw bankstel een ander zitcomfort heeft dan de zitplaats ernaast. Dit heeft te maken met modelgebonden eigenschappen. Dat is een mooi woord om onder prutswerk vandaan te komen, zult u wellicht denken. Maar toch is het mogelijk.
Constructie gebonden verschillen
Stel u heeft een prachtige hoekbank in huis staan. Maar het kussen in het hoekgedeelte zit heel anders dan het zitkussen ernaast. Dit heeft voornamelijk te maken met de ondervering. De ondervering bestaan uit nosagveren of singelbanden. Daar rust het zitkussen op.
De constructie van de romp is bij een hoekdeel verschillend ten opzichte van het zitgedeelte. Het hoekgedeelte kan driehoekig zijn. Terwijl het zitgedeelte langwerpig is. Een zitkussen wordt dan op een andere manier ondersteund.
Bij het zitgedeelte kan de ondervering gelijkmatig en evenwijdig worden geplaatst. Maar bij een hoekgedeelte begint de ondervering in de punt en wordt als een Chinese waaier verdeeld. Hierdoor ontstaat er een ander zitcomfort dan bij de andere zitkussens.
In enkele gevallen kan een fabrikant ook voor een andere ondervering kiezen, waardoor het zitkussen van een hoekgedeelte zachter of harder kan zitten dan de andere zitplaatsen.
euvel van verschillend zitcomfort is terug te vinden bij:
hockers
poeven
longchairs
hoekelementen
hoekbank met slaapelement
afsluitelementen; denk aan een bank met relaxmogelijkeid
Gebruiksgebonden verschillen bij een zitkussen
Wanneer u een nieuw bankstel heeft gekocht, zult u na verloop van tijd verschil gaan merken tussen de zitplaatsen waar u veel gebruik van maakt en de zitplaatsen waar u niet of nauwelijks gebruik van maakt. Vooral in de eerste drie maanden is het belangrijk om het bankstel gelijkmatig te gebruiken. Het bankstel moet gelijkmatig worden belast om latere verschillen in zitcomfort te voorkomen. Anders zal het ene zitkussen waar u veel gebruik van maakt, zachter aanvoelen dan de overige zitplaatsen, namelijk die waar u weinig gebruik van maakt.
Door uw gewicht en lichaamswarmte zal de vulling zich gaan aanpassen. De vulling wordt wat zachter maar ook de ondervering zal gaan oprekken. Wanneer u altijd op dezelfde plaats zit, zal er een verschil gaan ontstaan in het deel dat weinig wordt gebruikt en het deel dat veel wordt gebruikt. Het werkelijke zitcomfort neemt pas na circa drie maanden zijn vaste vorm aan. De hardheid van een nieuwe vulling kan tot circa tien procent afnemen in hardheid.
Nieuwe zitkussens laten plaatsen
Omdat mensen vaak vaste zitgewoontes hebben en nagenoeg altijd op dezelfde zitplek gebruiken, zal na een aantal jaar de meest gebruikte zitplaats toe zijn aan vervanging. U kunt dan kiezen om het bestaande zitkussen bij te laten vullen met een presskern of het bestaande kussen te laten vervangen door een nieuwe nieuwe vulling.
Nieuwe vulling nodig voor uw bankstel?
Ik heb een bank gekocht die op alle plaatsen gebruikt word.
Ik merk dat ik bij jullie geen respons krijg, en geef jullie een kans om het te herstellen anders zal dus met mijn klacht verder gaan tenzij jullie het komen herstellen.
Beste Jack, Wij verkopen geen meubels of banken. Ik denk dat je dan ook abuis bent, we hebben ook geen eerdere mails van je ontvangen. Bij welk bedrijf heb je een bank gekocht. Wellicht kan ik je helpen aan de juiste gegevens.
onze bank is Heel erg verzakt na 3jaar!
Mail even een foto van de bank naar info@meubelvisie.nl en dan ontvangt u z.s.m. een advies en prijsopgave van ons.