HET VEELZIJDIGE BEUKENHOUT
Beukenhout wordt vaak toegepast in de meubelindustrie, maar ook voor het maken van houten lepels of zelfs voor het fabriceren van kleding.
BEUKENHOUT IN ROMPEN VAN BANKSTELLEN
Het eerste verkoopargument van een meubelverkoper zal zijn dat het bankstel een romp van beukenhout heeft. Maar waarom wordt er een beuken romp gebruikt en wat zijn de voor- en nadelen? Zo’n vraag zal een verkoper niet gauw krijgen.
Beukenhout wordt het meest toegepast in bankstellen geproduceerd in Europa. Maar dan alleen de delen waarop geniet moet worden. Voor de zijkanten van een romp wordt er in de meeste gevallen gewoon spaanplaat gebruikt.
VOORDELEN VAN BEUKENHOUT
Reden waarom er in de romp van een bankstel beukenhout wordt gebruikt, is vanwege zijn zeer fijne nerfstructuur. Een meubelstoffeerder kan ongestraft ontelbare nietjes in het beukenhout schieten om de bekleding van de bank vast te zetten. Hij hoeft niet bang te zijn dat het hout zal verzwakken of splijten. Daarnaast is er weinig verschil tussen het spint- en kernhout van beuken zodat een gehele stam kan worden opgezaagd en gebruikt.
NU HET NADEEL
Beukenhout kan gestoomd of onbewerkt worden gebruikt. Voor een romp van een bankstel wordt het beuken onbewerkt gebruikt. Reden hiervoor is dat het beuken dan sterker is. Gestoomd beuken is brozer. Maar het nadeel van onbewerkt beuken is dat het vochtgevoelig is en daardoor makkelijk kan vervormen.
BANKSTEL KRAAKT
Het bankstel kan kraken omdat het beuken makkelijk vervormt en kan dan op de verbindingen gaan trekken. De houtverbindingen gaan dan gedeeltelijk open staan. Door de wrijving, die ontstaat tijdens het gebruik, ontstaat er een krakend geluid. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen zal een rompenmaker altijd een extra spant in de romp plaatsen. Ten eerste voorkomt dit dat een grote bank kan doorzakken, maar het voorkomt ook dat het beuken minder snel kan vervormen en het bankstel kraakt.
Door een veranderde luchtvochtigheid in huis, kan het zijn dat de ene keer uw bankstel kraakt en dan weer een tijd niet. Nu weet u dat het komt door het krimpen en uitzetten van de beuken delen die gebruikt zijn in de romp van uw bank.
BANKSTEL WIEBELT
Zelfs het wiebelen van de bank kunnen we wijten aan de beuken romp. Het gebeurt wel eens dat men een nieuw bankstel heeft aangeschaft, uitgepakt en op z’n plek gezet… Blijkt de bank te wiebelen. Het kan zelfs zo erg zijn dat het lijkt alsof de ene poot enkele centimeters korter is dan de overige poten. Omruilen van de bank heeft niet altijd zin omdat ook de volgende bank dit probleem kan hebben. Het beste advies is om eerst gebruik te gaan maken van uw bank. U zult dan merken dat de bank zich opnieuw gaat zetten, en dat het wiebelen met een aantal weken over is.
KRAAKT UW BANKSTEL, WIJ LOSSEN HET OP!
Mijn hoekbank kraakt helaas. Het wordt steeds erger en irriteer me er erg aan.
De ene kant is 260 cm lang, de andere 190 cm.
Hoeveel zou het gaan kosten om hiervan het kraken weg te nemen?
Mvg Maaike
Goedemiddag,
Stuur even een mail naar info@meubelvisie.nl met enkele foto’s.
u ontvangt dan zsm een prijsopgave.
mvg, Ferry