Je houten meubel staat dan eindelijk als pronkstuk in je kamer. Dat wil je natuurlijk graag zo houden. Om een houten eettafel in de beste conditie te houden, moet je er wel wat voor doen. Er is namelijk onderhoud nodig als je er lange tijd plezier aan wilt beleven. Dat zal vast het geval zijn en daarom komen de volgende 5 tips ook vast en zeker van pas.
1. Tip van oma
Voorkomen is beter dan genezen. Dat zijn wijze woorden die zomaar uit de mond van elke oma kunnen komen. Er zit ook wat in natuurlijk. Om je houten eettafel in optimale conditie te houden, moet je weten wat wel en niet kan. Zet bijvoorbeeld geen hete potten of pannen op tafel, maar gebruik daar onderzetters voor. Gun de tafel ook wat licht en zuurstof en bedek de bovenzijde niet langdurig onder een tafellaken of kleed van luchtdicht textiel.
2. Maak nat hout droog
Een ongelukje kan zo gebeurd zijn. Ook op boomstamtafels of op je houten eettafel. Is het hout bijvoorbeeld nat geworden doordat je een glas drinken hebt omgestoten? Zorg dan dat je zo snel mogelijk in actie komt en met een droge doge doek het vocht opneemt. Zeker in eikenhouten meubelen kan vocht lelijke kringen nalaten en dat zou echt jammer zijn. Altijd dus meteen een droge doek pakken als er vocht is geknoeid. Ben je te laat geweest en zijn er lelijke kringen te zien? Gebruik dan paraffineolie om de uitgebeten plek mee in te wrijven en je zult al snel het effect zien.
3. Reinigen van geoliede boomstamtafel
Als je boomstamtafel is geolied, dan kun je deze met een natte doek of met een droge doek schoonmaken. Zo kun je gemakkelijk vuil en stof verwijderen. Het is aan te raden om geen schoonmaakmiddel of zeep te gebruiken, want dat heeft een averechts effect. Ziet je tafel er na verloop van tijd wat verweerd uit met barsten of met een ruw oppervlak? Weet dan dat er een oplossing voor is. Je kunt het meubelstuk dan namelijk een opknapbeurtje geven met een goede houtolie.
4. Schuur je tafel op
Een houten tafel kun je tot in de lengte der dagen mooi houden door deze af en toe een opknapbeurt te geven. Dat hoeft natuurlijk niet te vaak, maar pas als je ziet dat de tafel eraan toe is. Bijvoorbeeld als er vlekken op te zien zijn. Licht opschuren wil dan nog weleens helpen. Een eettafel van onbehandeld hout zal eerder vlekken laten zien dan een behandelde tafel. Daar kun je natuurlijk rekening mee houden.
5. Houd rekening met licht en temperatuur
Houten meubelen zijn gevoelig voor een aantal zaken. Bijvoorbeeld voor licht en temperatuurverschillen. Zo wordt altijd aangeraden om het hout niet te veel aan zonlicht bloot te stellen. Heb je op de tafel voorwerpen staan die een vast plekje hebben? Verschuif deze dan af en toe, zodat er geen verkleuring ontstaat. Massief houten meubelen hebben een hekel aan grote verschillen in temperaturen. Een kamertemperatuur van gemiddeld 20 graden Celsius is prima. Bij te grote temperatuurschommelingen bestaat in extreme gevallen de kans dat er scheuren of andere beschadigingen ontstaan.