Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Het geheim van schoonmaken is eigenlijk geen geheim. In 1959 heeft Dr. Herbert Sinner een boekje uitgegeven voor huisvrouwen waarin hij uitlegt wat belangrijk is bij het schoonmaken. Dr. Sinner heeft dit duidelijk gemaakt in een schema bekend als de cirkel van Sinner. Toch is de cirkel van Sinner niet altijd toepasbaar.

Dr. Sinner heeft 33 jaar gewerkt bij de Duitse firma Henkel & Cie GMBH een fabrikant van zeepmiddelen voor wasmachines zoals Persil. Zijn boekje uit 1959 was bedoeld om uit te leggen wat belangrijk is bij het wassen met wasmachines. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de cirkel van Sinner geen wetenschappelijk understatement geweest waarin een bewezen formule wordt uitgelegd.

Tot op de dag van vandaag wordt zijn uitleg nog steeds gebruikt door allerlei zeepfabrikanten en reinigingsbedrijven. Gedeeltelijk ten onrechte want Sinners cirkel is eigenlijk alleen van toepassing op vlekken met als hoofdbestanddeel vet op materialen die bestand zijn tegen vocht.

Sinner niet altijd toepasbaar

Ook als Sinners cirkel niet altijd toepasbaar is, blijft die toch een heel belangrijke leidraad in het reinigingsproces. Een succesvolle reiniging heeft vijf componenten in meer of mindere mate nodig. Het geheim van een succesvolle reiniging is gelegen in het in de juiste verhouding toepassen van vijf onmisbare componenten. Rekening houdend met de te reinigen materialen en te verwijderen bestanddelen.

Zo heeft een vlek op basis van vet een hoge temperatuur van boven de 50 graden nodig om eenvoudig verwijderd te kunnen worden. Een vlek met als hoofdbestanddeel eiwitten kan beter niet met een hoge temperatuur verwijderd worden, omdat eiwitten dan juist stollen en vaster aan het te reinigen materiaal blijven kleven. Als we dan ook nog het materiaal in ogenschouw moeten nemen kan het schoonmaken een lastige klus zijn waar de nodige basis kennis voor nodig is.

Wat heeft u nodig om goed te kunnen schoonmaken

Om goed te kunnen schoonmaken zijn vijf componenten nodig:

  • temperatuur – warmte bespoedigt het reinigingsproces
  • tijd – het schoonmaakmiddel heeft tijd nodig om te kunnen inwerken op het vuil
  • chemie – middel dat het vuil los maakt van de ondergrond
  • actie – wrijving om het vuil los te maken van de ondergrond
  • transport – bijvoorbeeld water dat als spoelmiddel kan fungeren om vuil te verwijderen.

Waarom is niet alles succesvol schoon te maken?

Niet elk materiaal dat gereinigd moet worden kan tegen hitte, chemische middelen of wrijving. Wanneer niet alle vijf de componenten gebruikt kunnen worden is een reiniging niet altijd volledig mogelijk. Een goede meubelreiniger kan desondanks toch nog veel betekenen.

HULP NODIG BIJ HET SCHOONMAKEN VAN UW MEUBELS? – VRAAG HIER EEN GRATIS OFFERTE AAN