Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Klachten over het zitcomfort

Klachten over het zitcomfort zijn vaak dezelfde terugkerende problemen. Een kleine opsomming van deze problemen:

  • bankstel is te laag
  • bankstel is te hoog
  • bankstel is te diep
  • bankstel is te zacht
  • bankstel is te hard
  • bankstel veroorzaakt pijn in schouders en nek
  • verschuiven van de losse zitkussens

Eigen schuld dat u klachten heeft

Nee, zeker geen eigen schuld. Als consument heeft u er geen verstand van. Maar een verkoper zou u hierin goed moeten adviseren. Ook als een ander model bankstel mooier of goedkoper is. Moet hij u bewust maken dat een bankstel ook op de lange duur goed moet zitten. En dat het juiste zitcomfort uw uiteindelijke keuze moet bepalen.

Klachten ontstaan vaak na circa drie maanden

Wanneer u een bankstel koopt, zal bijna elk bankstel goed zitten. Al zou u een uur in de showroom gaan zitten op een bankstel. Dan nog kan het zitcomfort u na verloop van tijd flink tegen vallen. Omdat het werkelijke zitcomfort pas merkbaar is na een gebruiksperiode van circa drie maanden.

Belangrijkste oorzaak

De belangrijkste oorzaak van een tegenvallend zitcomfort bij een nieuw bankstel, is dat de afmetingen van de bank niet in overeenstemming zijn met uw lichaamslengte, waardoor uw ergonomische verhoudingen niet in balans zijn met de afmetingen van uw bankstel. Als na een gebruiksperiode van circa drie maanden het werkelijke zitcomfort bereikt wordt in combinatie met een bij aanschaf verkeerd gekozen bankstel, kunnen er lichamelijke ongemakken ontstaan.

Bankstel op maat of aanpassen

Niet iedereen kan een bankstel op maat laten maken. Nagenoeg niemand zal er überhaupt aan denken om een bankstel op maat te laten maken. Alhoewel het bij sommige fabrikanten dit toch mogelijk is. Vooral voor mensen die buiten de standaardnorm vallen, kan een op maat gemaakte bank of fauteuil een goed zitcomfort geven.

Stel dat u tot de 99 % van de consumenten behoort die geen op maat gemaakt bankstel koopt, dan zou u kunnen overwegen om de bank te laten aanpassen. Hiervoor kunt u terecht bij Meubelvisie.

Zo kan een bankstel of fauteuil in veel gevallen:

  • lager gemaakt worden
  • hoger gemaakt worden
  • ondieper gemaakt worden
  • dieper gemaakt worden

Wat u wel kunt doen

Hou rekening met uw lengte en de afmetingen van de bank. Verschilt de lengte tussen u en uw huisgenoten: kies dan voor een aparte fauteuil voor degene met de meest afwijkende lengte.

  • Hou rekening met het feit dat een nieuwe vulling tot 10 % zachter kan worden door gebruik en dan pas het werkelijke zitcomfort krijgt.
  • Daarnaast scheelt het of de ondervering uit singels of nosagveren bestaat. Singelbanden kunnen flink uitrekken waardoor u ook lager gaat zitten.
  • Bestaat de bank uit kussens met een losse vulling dan kan de bank na één avond al flink lager zijn dan aan het begin van de avond.

 

Gemiddelde maten

Omdat veel meubels ook via internet worden verkocht, is het helemaal moeilijk om een bankstel te kopen met een voor u geschikt zitcomfort. Als handvat kunt u de afmetingen in de onderstaande tabel raadplegen. Let wel op dat de afmetingen kunnen verschillen naar gelang de hoek tussen zitting en leuning. Met deze tabel ben ik uitgegaan van een 110 graden hoek tussen zitting en rug. Maar er zijn ook individuele verschillen, niet elk mens heeft exact dezelfde beenlengte bijvoorbeeld.

lichaams lengte

zithoogte voorkant

zithoogte achterkant

zit diepte

arm boven zitvlak

rug leuning schouder

lende steun

165 cm

36 cm

27 cm

50 cm

20 cm

58 cm

29 cm

170 cm

37 cm

28 cm

51 cm

20 cm

60 cm

30 cm

175 cm

38 cm

29 cm

53 cm

21 cm

61 cm

30 cm

180 cm

40 cm

31 cm

54 cm

22 cm

63 cm

31 cm

185 cm

41 cm

32 cm

55 cm

22 cm

65 cm

32 cm

190 cm

42 cm

33 cm

57 cm

23 cm

67 cm

33 cm

195 cm

43 cm

34 cm

58 cm

23 cm

68 cm

35 cm

 

Zitcomfort aanpassen of advies nodig!