Gemiddelde leestijd: 2 minuten

De laatste zondag van Oktober gaat de wintertijd in: Het einde van de zomertijd! Het word sneller donker, de avonden beginnen vroeger! Dat betekend dat je ook vroeger de verlichting in je huis aan doet!

Met de juiste sfeerverlichting creëer je sfeer

Lampen zorgen niet alleen voor licht in het donker. Met behulp van goede verlichting, creëer je binnenshuis ook die knusse sfeer waar je naar op zoek bent. Want een kamer wordt er niet gezelliger van wanneer een grote, felle lamp de ruimte beschijnt. Heb je een romantische avond in gedachten? Dan zijn praktische lampen taboe. Je dimt de lichten waarbij enkel de kleinste lampen deel uitmaken van de avond. Het liefst verlicht je de ruimte zelfs zoveel mogelijk met kaarsen. De rest vul je aan met sfeerverlichting. Om wat gezelligheid in de kamer te brengen, werken subtiele lampen het beste. Hiermee geef je de ruimte een aangename uitstraling waardoor mensen zich makkelijk thuis voelen. Sfeerverlichting moet niet alleen mooi licht geven, maar het moet ook goed bij de stijl van jouw interieur passen. Ook dit draagt bij aan de gezelligheid van de ruimte.

Sfeerverlichting kopen

Een nieuwe Sfeerverlichting kopen, kan ingewikkeld zijn. Even los van smaak, voorkeuren en de benodigde elektrische aansluitingen, is het kopen van verlichting vooral een kwestie van goed meten en inschatten. Want het maakt nogal uit of je een lamp koopt met 100 watt vermogen om een ruimte van 10m2 te verlichten, of dat je met een uitgekiend lichtplan juist 50m2 aan woonkamer moet verlichten. Het vraagt dus wat planning voordat je een mooie nieuwe sfeerverlichting kunt gaan kopen.

Sfeerverlichting- functionele lichtverdeling

Denk ook aan je sfeerverlichting zoals schemerlampen en indirect-licht, deze zorgt voor een mooie lichtverdeling en is niet vel aan je ogen. Dan is er  nog een type verlichting waar je aan dient te denken en dat is het functionele licht zoals een leuke leeslamp naast jouw bank waarbij je lekker een boekje kunt lezen of een bureaulamp. Tot slot: probeer jouw verlichting in een paar groepen te verdelen en zet de meeste lampen achter een dimmer dan pas kun je eindeloos met je licht doseren naar wens.

Aansluiting

Het kan zijn dat je een goed stroompunt aan je plafond hebt hangen en dat het plafond het mogelijk maakt om zware hanglampen op te hangen. Ga hier echter niet zo  maar vanuit. Het kan zo zijn dat de lampen die jij op het oog hebt,  gewoon te zwaar zijn om op te hangen. Hetzelfde geldt voor spotjes. Die zijn niet te zwaar, maar vereisen over het algemeen wel een flinke investering en daarmee zijn ze lang niet altijd geschikt.