Wel eens van gehoord, de Gouden Kruk? Of eigenlijk heet de kruk ‘Sika Dwa Kofi’, wat dan weer ‘de Gouden Kruk geboren op een vrijdag’ betekent. Gaat geen belletje rinkelen zeker? Gebeurde mij ook niet, toen ik de tip van onze lezer Oscar uit Leersum kreeg. Maar toen ik er over las, was ik toch geïntrigeerd. Ik hoop u ook na het lezen van onze bijdrage van vandaag.
Het gaat dus om een gouden kruk, maar eigenlijk om de koninklijke en goddelijke troon van de koningen van het Ashanti-volk, een volk dat leeft in een regio in Ghana. Het verhaal gaat dat die gouden kruk uit de lucht neerdaalde op de schoot van de eerste koning van de Ashanti; Osei Tutu. En dat was dan weer geregeld door Okomfo Anokye, hogepriester van de Ashanti. Die Gouden Kruk zou de geest van de Asante-natie herbergen, zowel levend, als dood, als niet dood.
Het is nog een hele ceremonie met die kruk, als er een nieuwe koning is. De Gouden Kruk mag bijvoorbeeld nooit de grond raken, en dus wordt ‘ie op een deken gelegd. En als de inauguratie van de nieuwe koning moet plaatsvinden, wordt de kruk op een kussen naar de koning gedragen; niemand mag ‘m aanraken, behalve de koning. En tijdens plechtige gelegenheden krijgt de kruk zelf een troon.
Wat ’n verhaal hè? Het is allemaal een stuk aparter dan het verhaal over onze troon. Daar komt niet veel bijzonders bij kijken. Er is trouwens behoorlijk gevochten om de Gouden Kruk. De Engelse Gouverneur in Ghana beval in 1900 dat hij op de kruk wilde zitten, en dus wilde hij ‘m hebben. Maar dat pikten de Ashanti dan weer niet, dus kwam er een opstand. ‘The War of the Golden Stool’. Tja …
Uiteindelijk kwam het wel weer goed, en gaven de Britten de Ashanti de verzekering dat ze van de Gouden Kruk zouden afblijven. En dus werd ‘ie weer gebruikt, en wel bij de kroning van Osei Tutu Agyeman Prempeh II in 1935.
Heel groot is ‘ie trouwens niet, die kruk. Hij is een centimeter of 46 hoog, 61 breed en 30 centimeter diep. Meer niet. Dan begrijp je ook waarom ze ‘m zo makkelijk konden verstoppen voor de Britten.
Hij is trouwens wel verguld. Dat ‘Gouden’ in de naam is dus niet voor niets…