Regelmatig zien we beelden op televisie van conferenties, bijeenkomsten en overleggen van hooggeplaatste heren en dames, die dan met elkaar heel serieus kijken en druk aan de slag gaan of bezig zijn om allerlei grote problemen op te lossen. Is het een overleg tussen twee partijen, dan zie je die 2 partijen meestal aan een lange tafel zitten, met dan elke partij aan een kant.
Bij een grote groep mensen wil dat nog wel eens een groot carré zijn, waarbij er een flinke ruimte in het midden is. De laatste tijd zie je die vorm vaak op televisie, als Jaap van Dissel van het RIVM weer de vaste Kamercommissie VWS moet informeren over de coronacrisis.
En je ziet ook wel eens de beelden van 1 belangrijk iemand die prominent aan het hoofd van de tafel zit, met dan aan beide zijden ‘zijn mensen’. Of haar mensen natuurlijk. Deze vorm van vergaderen zie je meestal bij grote bedrijven, met dan de CEO aan het hoofd. Of bijeenkomsten met de president van één of ander land. Maar bij al die vormen is de schikking belangrijk, wie zit waar aan die tafel.
Er is echter 1 vorm van vergaderen waarbij dat laatste wegvalt; de vergadering rondom de ronde tafel. Logisch, want er is geen plek die meer of minder belangrijk is. Het begrip ‘de ronde tafel’ is alom bekend, en is het meest verbonden met die beroemde Engelse koning, die de belangrijkste ridders uit het land bij elkaar bracht om als gelijken met elkaar te praten; ik bedoel natuurlijk koning Arthur en de ridders van de ronde tafel.
De legende gaat dat koning Arthur die ronde tafel als bruidsschat met zijn koningin Guinevere mee kreeg. Hij vond het een prachtige tafel, liet ‘m prominent in de ridderzaal in zijn slot Camelot plaatsen en nodigde vervolgens de belangrijkste ridders van het land uit om samen te komen als gelijken. En dat was nogal wat, want in die tijd (zo rond de zesde eeuw) was het vooral moord en doodslag in zijn land. Met de ronde tafel probeerde hij eenheid te creëren.
Een prachtig idee natuurlijk, en het werkte ook wel een tijdje. Wel jammer dat dan 1 van die ridders, sir Lancelot, met Arthur’s vrouw Guinevere aan de haal gaat. Daar gaat dan je eenheid. Maar we hebben er wel ‘De Ronde Tafel’ aan overgehouden!