Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Plooivorming bank – is dat normaal of niet?

Plooivorming in de stoffering van de bank ontstaat door verschillende oorzaken. De stoffering rekt uit op de plek waar je vaak zit. De vulling van de bank wordt te zacht of de stoffeerwijze van de bank is niet geschikt voor het leder of stof.

OORZAAK PLOOIVORMING

Plooivorming ontstaat meestal bij bankstellen met grote zitoppervlakten die in één keer gestoffeerd zijn. Bijvoorbeeld een tweeënhalf zit of chaise longue. Als we kijken naar een driezitsbank, die dus in drie zitdelen is gestoffeerd, dan bevindt zich tussen elk zitdeel een trekstrook die aan de onderkant aan de romp is vastgemaakt. Op die manier ontstaat er veel minder of geen plooivorming. Wanneer je nu een tweeënhalf zit bekijkt, die veelal dezelfde afmeting heeft als een driezitsbank, dan blijkt vaak dat de bank in twee zitdelen is gestoffeerd. De overspanning is daardoor groter en het risico op plooivorming ook.

Een andere oorzaak is de ondervering. Wanneer er een bolle nosagveer is gebruikt, zal de zitting telkens omhoog worden gedrukt, waardoor er een minimale kans op plooivorming is. Tegenwoordig wordt vaak gebruikgemaakt van een platte nosagveer of singelbanden als ondervering. Deze ondervering drukt de vulling niet terug in de stoffering. Heb je een polyether zitting, dan ontstaat er na een aantal maanden kuilvorming met als resultaat plooivorming.

WANNEER IS PLOOIVORMING EEN PROBLEEM?

Plooien in de stoffering is op zich niet erg en ontstaat in vrijwel elk modern gestoffeerd bankstel. Klassiek gestoffeerde banken kennen dit euvel bijna niet. Enige plooivorming is dan ook geen klacht naar uw leverancier toe, omdat het met een modern gestoffeerde bank, bijna onoverkomelijk is. U moet echter wel oppassen wanneer de plooivorming te erg wordt.
Plooivorming is te erg wanneer je het leder of stof kunt oppakken en dubbel kunt neerleggen. Wanneer er meer dan twee centimeter ruimte in de dubbel neergelegde plooi zit, is de plooivorming te veel. Dit kan worden opgelost door de stoffering in te nemen, de zitting op te vullen of de trekstroken aan te laten spannen. Net als een auto onderhoud nodig heeft, zo heeft een bankstel onderhoud nodig. Dit kan door een meubelreparatie bedrijf bij u thuis worden gedaan.

Enige ruimte in de stoffering is niet erg en voorkomt dat er teveel spanning op de stiknaden komt te staan, die anders zouden kunnen knappen.

PLOOIVORMING BIJ LEDER

Bij plooivorming in een leder bankstel speelt nog een andere oorzaak mee dan de reeds genoemde oorzaken hierboven. In leer kunnen zogenaamde zitspiegels ontstaan, dus bij het deel waar je vaak zit. Daar rekt het leder en het omliggende leder rekt niet. Dit kun je helaas niet voorkomen maar is een product gebonden eigenschap. Om dit probleem zoveel mogelijk te voorkomen, zou je een leder bankstel moeten laten uitvoeren met een bolle nosagvering en een niet te grote overspanning van het leer.

Wilt u uw bankstel door ons laten herstellen?