Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Lassen van meubels komt vaker voor als u denkt. Een draaifauteuil bijvoorbeeld waarvan het metalen onderstel breekt komt nog het meest voor. Wanneer een meubelstuk kapot gaat, is dit heel vervelend. Vaak doet u een lange periode met meubels en daarom is het fijn als ze hun kwaliteit behouden. Ga echter niet meteen op pad om een nieuw product te kopen, maar onderzoek eerst of het kapotte onderdeel gemaakt kan worden. Vaak kan een kapot onderdeel nog goed gelast worden. Lees hier verder over de verschillende las methodes en hoe deze bij meubels kunnen worden toegepast.

ELEKTRISCH LASSEN

Bij het laswerk is een extreem hoge temperatuur nodig. Deze smelt het metaal en vervolgens kan het aan elkaar vast worden gemaakt. Bij de elektrische variant gebeurt dit met behulp van een vlamboog die wordt veroorzaakt door een stroomstoring die direct weer herstelt. Het elektrisch laswerk wordt vooral gebruikt voor dikke staalconstructies. Het is dus voornamelijk voor grote meubels geschikt, meubels die door een staalconstructie worden ondersteund. Gebruik bij het laswerk altijd een bescherming voor het gezicht en de handen.

GASLASSEN

Bij het gaslassen is de las altijd direct mooi strak, omdat er geen bekleding om de elektroden heen zit. Deze vorm van laswerk is goed geschikt voor kleinere meubels, omdat dun materiaal minder snel krom trekt. Er wordt namelijk maar een klein gedeelte verhit. Er zijn drie verschillende soorten gaslassen: TIG-lassen, MIG-lassen en Autogeenlassen.

TIG-LASSEN

Bij TIG-lassen wordt er gebruik gemaakt van een elektrode van Wolfraam. Dit is een metaal dat het allerhoogste smeltpunt heeft. Het toevoegmateriaal wordt in staafvorm handmatig in het smeltblad aangebracht. Het Wolfraam wordt in dit geval alleen maar gebruikt om de vlamboog te maken. TIG-lassen kan zorgen voor de hoogste kwaliteit in lassen. Het is erg geschikt voor meubels waarbij de lasnaden in het zicht liggen.

MIG-LASSEN

Met MIG-lassen kun je een goede controle houden over het lasproces. Er wordt hiermee namelijk een onbeklede lasdraad door een draadaanvoerapparaat gevoerd. Door op een constante afstand te blijven kan het laswerk secuur worden gedaan. Wanneer u meerdere meubels moet lassen, dan is deze methode zeer geschikt.

AUTOGEENLASSEN

Autogeenlassen heeft als toegevoegde waarde dat je naast lassen ook hard kunt solderen en snijbranden. Je hebt met deze methode twee handen nodig waarbij je in de ene hand de brander vasthoudt die de vlam creëert en in de andere hand het toevoegmateriaal controleert.