Meubel reparatie tips
De meubel reparatie tips zoals hier beschreven kun je alleen op massief hout uitvoeren. Dus niet op spaanplaat afgewerkt met een decorfolie of fineerlaagje. Mocht je ergens over twijfelen laat het even weten en wellicht dat we je kunnen helpen met een meubel reparatie.
WITTE KRINGEN
Witte kringen of vlekken ontstaan doordat tussen de laklaag condens ontstaat, bijvoorbeeld door een hete kop thee op de tafel te zetten. Je kunt de kringen eruit krijgen met een mengsel van slaolie en zout. Met bijvoorbeeld een stukje keukendoek wrijf je het mengsel met de houtnerf mee over de vlek. Een metaal poetsmiddel wil ook wel eens helpen. Wanneer je een beetje handig bent kun je met een föhn de witte plek warm maken en de plek licht opschuren met een staalwol. Wel altijd met de houtnerf mee schuren anders krijg je krassen.
BRANDPLEKKEN
Een klein brandplekje kun je zoveel mogelijk weg krabben met een mesje. Daarna met de nerf meeschuren met een staalwol. Hierna kan je de plek opnieuw inkleuren met een retoucheerstift. Is het een onbehandeld oppervlak dan wrijf je er een beetje meubel olie op. Is de schade te groot voor een eenvoudige meubelreparatie, dan heb je een celluloselak nodig in de juiste kleur om het oppervlak te spuiten.
DEUKEN
Vooral grenen kun je goed herstellen door een eenvoudige meubel reparatie. Gebruik een vochtige theedoek en een strijkijzer. Grenen bestaat uit grove cellen, wanneer er een deuk in komt kun je deze cellen weer herstellen door te stomen. Je legt een natte theedoek op de deuk en vervolgens zet je daarop je hete strijkijzer. Het vocht trekt in het hout en laat de ingedeukte cellen opzwellen waardoor de deuk verdwijnt. Lukt het niet in één keer, gewoon een aantal keer herhalen en tussen de behandelingen in goed laten drogen. Deze methode werkt ook bij andere houtsoorten. Je bent dan alleen wat langer bezig dan met een externe meubelreparatie.
KLEMMENDE LADEN
Houten lades kunnen na verloop van tijd weleens gaan klemmen door het werken van het hout. Door met een kaars de geleiders in te wrijven is het probleem gauw opgelost. Eventueel kun je de geleiders licht opschuren met een fijn schuurpapiertje. Ook dan is het probleem snel weer opgelost.
BESCHADIGINGEN
Stel dat je een splintertje van de tafel stoot. Met een fijn schuurpapiertje even opschuren en het is weg. Wanneer je dan de hele rand even licht opschuurt valt de schade niet meer op. Is het hout behandeld met een lak of olie, dan moet je de tafel alleen even nabehandelen om er niets meer van te zien. Is de schade te groot, dan kun je altijd een houtvulmiddel gebruiken, maar dan kom je eigenlijk in het vakgebied van een meubel reparatie specialist terecht.
ONDERHOUD VAN HOUTEN MEUBELEN
Door fel zonlicht kunnen je dure meubelen verkleuren. Maar ook de vochtigheid in huis heeft invloed op je houten meubels. Vooral wanneer je een centrale verwarming hebt, is de luchtvochtigheid vaak erg laag waardoor er scheurtjes in het hout kunnen ontstaan. Afhankelijk van de afwerking kun je verschillende producten gebruiken om narigheid te voorkomen. Er zijn verschillende producten in de handel zoals elite polish of meubelolie voor gelakte meubelreparaties. Of houtzeep en greenfix voor ongelakte meubels. In een andere artikel zal ik je dat allemaal uitleggen, zodat je het juiste product gebruikt.
Wilt u uw meubels door ons laten herstellen?
Heb zelf al vaker mijn meubels gerepareerd. Met name kleine mankementen zoals kringen en deuken. Met wat schuurwerk en olie zagen mijn tafels er weer als nieuw uit. Natuurlijk waren dit massief houten tafels. Zo gaan ze nog jaren mee en kan ik er weer veel plezier van hebben.
Een goede reparateur is zijn/haar gewicht in goud waard. De aanschaf van mooie, stijlvolle nieuwe meubels is een flinke duit in het zakkie en dus is niet voor iedereen een optie. Gelukkig zijn er dan gespecialiseerde zaken die zich richten op reparatie van specifieke meubels (Chesterfield bijvoorbeeld).