Bank doorgezakt? Voel je de veren knikken? Hoor je ze ook kraken als je er op gaat zitten? Zit er overmatige plooivorming in? Zichtbare vormverlies in de zitkussens? Of kun je niet meer makkelijk of uitgerust opstaan? Banken hebben eigenlijk heel wat te verduren, want er wordt natuurlijk intensief gebruik van gemaakt.
Bank doorgezakt, wat is het probleem?
Hiervoor kunnen er verschillende oorzaken zijn. Zo kan het aan de ondervering liggen of aan de vulling. In andere gevallen zou er ook een breuk kunnen zijn in de houten romp van het zitmeubel.
Ligt het aan de vulling
Meestal ontstaat er na een aantal jaar verlies van densiteit. Het vervangen van de bestaande vulling door een nieuwe vulling is de meest voorkomende reparatie. Afhankelijk van de wensen hoelang de nieuwe bank mee moet gaan kan er gekozen worden voor:
- koudschuim
- polyether
- losse vulling
- presskern
De kosten van het kopen van een nieuwe bank zijn vaak hoger dan de kosten van het bijvullen of vervangen van de vulling. Voor alle informatie om zelf je zitmeubels bij te vullen bekijk deze pagina: Zelf kussens bijvullen
Ligt het aan de vering
De vering van een bank bestaat vaak uit nosagveren of singelbanden:
- Nosag is de merknaam voor de meest gebruikte ondervering van een bank. Met een nosagveer wordt een zigzag of golvende veer bedoeld. Voor informatie om een Nosagveer te vervangen kijk << hier >>
- Er zijn verschillende kwaliteiten singelbanden met ieder een eigen rekkingspercentage. Is de rek uit de singelband? De oplossing is het aantrekken van de singelbanden of vervangen voor een betere kwaliteit.
Is de spant gebroken?
Een spant loopt van de voorkant naar de achterkant in het midden van een bank om de spanbalken op afstand te houden . Vaak bestaat een spant uit een meubel- of spaanplaat. Doordat een spaanplaat spant uitdroogt kan hij breken. Vaak kan je dit voordelig laten repareren door een meubelreparatiebedrijf.