Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Een doorgezakte bank kunt u laten repareren of u kunt het zelf doen. Dat laatste is afhankelijk van de oorzaak en van uw eigen handigheid natuurlijk. Er is een aantal oorzaken waardoor uw bank doorgezakt kan zijn.

  • zitting is doorgezakt door gebruik
  • zitting is doorgezakt door een gebroken ondervering
  • zitting is doorgezakt door het verschuiven van de vulling
  • zitting is doorgezakt door een gebroken interieurvering
  • zitting is doorgezakt door een gebroken spant
  • zitting is doorgezakt door een gebroken veerophanging
  • zitting is doorgezakt door een gebroken voor- of achterbalk

Zoals u hierboven kunt zien, zijn er heel wat redenen waarom een bank doorgezakt kan zijn. Waarschijnlijk is de lijst nog niet eens compleet.

ZITTING DOORGEZAKT DOOR GEBRUIK

Een doorgezakte zitting ontstaat vaak door gebruik, door zogenaamde densiteitverlies van de bestaande vulling. Heeft u losse kussens dan is regelmatig – liefst elke dag – opschudden een must, maar met grote kussens is dat een zwaar karwei. Heeft de bank een vaste zitting dan is het normaal dat de vulling door gebruik telkens wat minder goed gaat zitten. Dit gebeurt heel successievelijk zodat u in de eerste jaren dit nauwelijks door heeft. Een vulling gaat gemiddeld vijf jaar mee, afhankelijk van de gebruikte kwaliteit.

ZITTING IS DOORGEZAKT DOOR EEN GEBROKEN ONDERVERING

Onder het zitkussen zit een ondervering. Een ondervering bestaat uit of nosagveren of singelbanden. In beide onderveringen zit weer een heel scala aan verschillen. Zo kan een singelband gebruikt worden met verschillende rekkingpercentages en nosagveren van verschillende diktes. Nu zal een nosagveer niet gauw breken maar de kunststof ophanging wel. Een kunststof ophanging is een veerclip waar de veer aan bevestigd zit. Die clip kan na enkele jaren breken, doordat de weekmaker in het plastic successievelijk verdwijnt, waardoor het plastic bros wordt en breekt.

zitting is doorgezakt door het verschuiven van de vulling

Bij dit probleem kunt zich het beste een 2,5 zitbank voorstellen. Een 2,5 zitbank is eigenlijk een driezitsbank, maar dan verdeeld in twee zitkussens i.p.v. drie zitkussens. Als mensen op zo’n bank gaan liggen – en dat gebeurt vaak – dan worden die twee kussens door het gewicht van het achterwerk als het ware weg geduwd. Heeft u een bank met nosagveren dan zal de vulling van het zitkussen tussen de nosagveren worden gedrukt. Daardoor lijkt et alsof de bank in het midden is doorgezakt.

ZITTING IS DOORGEZAKT DOOR EEN GEBROKEN INTERIEURVERING

Een bank met een interieurvering bestaat vaak uit vaste kussens. Een interieurvering is een raster met verticaal staande veren, ingepakt met een polyether verenkast. Tegenwoordig zie je vaak dat de ondervering van een interieurvering uit singelbanden bestaat met een te hoog rekkingspercentage. Door gebruik worden de interieurveringen te vaak gebogen en breken dan. Met als gevolg dat de interieurveer via de bekleding naar buiten kan steken.

ZITTING IS DOORGEZAKT DOOR EEN GEBROKEN SPANT

De romp van een bank is gemaakt van hout en plaatmateriaal. Om te voorkomen dat de ondervering naar elkaar toetrekt, wordt er gebruik gemaakt van houten spanten die tussen de voor- en achterregel worden geplaatst. Deze spanten zijn vaak gemaakt van spaanplaat. Na verloop van tijd droogt vaak het spaanplaat uit. In combinatie met het op-de-bank-ploffen in plaats van gaan zitten, kan de spant doormidden breken. U ziet dan aan de onderkant van de bank de spant door het onderdoek komen.

ZITTING IS DOORGEZAKT DOOR EEN GEBROKEN VEEROPHANGING

Wanneer de bank een ondervering heeft van nosagveren, kan zo’n veer breken. Het gebeurt zelden dat een nosagveer uitrekt omdat deze van berenstaal is gemaakt. Vaker komt het voor dat de veerclip waar de nosagveer aan bevestigd is, afbreekt. De reden hiervoor is dat de meeste fabrikanten gebruikmaken van plastic veerclips. Omdat de weekmaker in het plastic successievelijk verdwijnt, wordt het plastic hard en bros en kan hierdoor breken.

ZITTING IS DOORGEZAKT DOOR EEN GEBROKEN VOOR OF ACHTERBALK

Aan de voorkant, over de breedte van de bank, zit een houten balk. Net als aan de achterkant van de bank. Hier tussenin wordt de ondervering bevestigd, dit kan een nosagvering zijn of singelbanden. De voor- of achterregel kan breken maar dat gebeurt zelden. Als het gebeurt, komt dat door óf het op-de-bank-vallen, óf omdat er een knoest in het hout zit. Door het werken van hout, ofwel het uitzetten en krimpen onder invloed van de veranderde vochtigheidsgraad in huis, kan een knoest na verloop van tijd zwakker worden  en het hout kan breken. Feitelijk is dit een productiefout, want dergelijk hout moet knoestvrij zijn. Bij een goede romp wordt de voor- en achterregel van beuken gemaakt omdat beukenhout een fijne houtstructuur heeft en knoesten nauwelijks voorkomen. Bij de wat minder goede bankstellen wordt er gebruik gemaakt van vurenhout of een derde keus beukenhout waar wel een knoest in kan voorkomen.

DOORGEZAKTE BANK LATEN REPAREREN OF ZELFDOEN

Met een beetje handigheid en inzicht is het mogelijk om al deze problemen zelf op te lossen. Maar bent u minder handig en ziet u er tegenop om uw bank zelf te repareren, laat het dan doen door iemand die weet waar hij het over heeft. Zo kunt u terecht bij MeubelVisie dat een jarenlange ervaring heeft en voor elk probleem een passende oplossing heeft. Een doorgezakte bank hoeft in ieder geval geen reden te zijn om uw bank weg te doen maar kan tegen geringe kosten nog vele jaren mee gaan.