Pocketvering in uw bankstel?
Pocketvering of interieurvering zoals het vaak genoemd wordt, was vroeger de ultieme binnenvering voor uw bankstel. Beter kon je eigenlijk niet krijgen. De stoffering bleef mooi strak, zodat er geen slijtage ontstond door overmatige plooivorming. En het zag er natuurlijk veel mooier uit. Ook stond een interieurvering garant voor een veel langere levensduur van uw bankstel.
Pocketvering wordt normaliter in een kast (omranding) van polyether geplaatst. U kunt zich dat voorstellen door een zitting van laten we zeggen 70 cm bij 70 cm als voorbeeld te nemen. De werkelijke afmeting van een pocketvering interieur is dan bijvoorbeeld 50 cm bij 50 cm. De ruimte eromheen wordt dan voorzien van een schuimrand. De pocketvering bestaat dan uit een pakket van samengebonden springveren. Deze vulling wordt op een ondervering van singels of nosagveren gelegd.
DE TWEE MEEST VOORKOMENDE PROBLEMEN
Nu zien we vaak twee problemen opduiken, waarvan het ene probleem te maken heeft met de ondervering en het andere probleem met de kwaliteit van de polyether kast en de pocketvering.
PROBLEMEN DOOR VERKEERDE ONDERVERING
Veel bankstellen hebben een ondervering van singelbanden met een te groot rek percentage. Nadeel hiervan is dat de pocketvering te veel doorbuigt. Omdat de pocketvering een pakket van springveren is, die aan elkaar zijn bevestigd met staaldraad, gaat na verloop van tijd het pakket met springveren breken door het constante buigen van de pocketvering. Gevolg is dan vaak dat een springveer losbreekt en naar boven door uw bekleding heen komt. Feitelijk kan dit gezien worden als een fabricagefout, maar omdat het probleem zich meestal pas voordoet nadat uw garantieperiode is afgelopen, valt het buiten uw garantie en wordt het uw probleem in plaats van het probleem van de winkelier.
PROBLEMEN DOOR SLECHTE KWALITEIT
Het tweede veel voorkomend probleem met de hedendaagse pocketvering is een combinatie van verschillende oorzaken. De dikte van het materiaal is te dun. Of er zijn te weinig slagen in een springveer. Samen met een ongeschikte ondervering ontstaan er na drie tot vijf jaar problemen; zoals als te zacht worden van de vulling of het breken van de pocketvering.
NOG MEER PROBLEMEN MET POCKETVERING
Dan toch nog een derde probleem waar mensen vaak mee zitten: namelijk het zitcomfort. Vroeger werd ons geleerd om rechtop en netjes op een bank te gaan zitten. Een bank werd vroeger ook zo gemaakt dat het in de meeste gevallen ergonomisch verantwoord was. Doordat onze zitgewoontes erg veranderd zijn, wordt er nu vaak op een bank gelegen, gehangen, onderuit gezakt of met opgetrokken benen gebruik gemaakt van een bank. Een bank met pocketvering is daar niet geschikt voor. Dit heeft te maken met de polyether kast of omranding van de interieurvering. Dit gedeelte is te zwak om door onze zitgewoontes mishandeld te worden. Na verloop van tijd krijg je dan een vervelend zitcomfort waarbij sommige delen wel goed zijn, maar waar vooral de delen waar de zitkussens bij elkaar komen, zijn ingezakt. Hetzelfde voel je dan ook aan de kant van de armleuningen of aan de voorkant van de bank.
ER IS OOK EEN OPLOSSING
Oplossing is vaak het verwijderen van de pocketvering, en de vulling vervangen door een vaste HR kern; eventueel met aanpassingen aan de ondervering. Dan kan bijvoorbeeld de singelbanden worden vervangen door een singelband met een klein rekpercentage. Of er worden singelbanden bij gezet, wanneer er te weinig singelbanden zijn gebruikt bij de fabricage van het bankstel. Ook dat is iets wat wij toch vaak terug zien, wanneer een bankstel reparatie aan ons wordt toevertrouwd.
Natuurlijk is het ook mogelijk om het verenpakket te vervangen door een nieuw verenpakket van een goede kwaliteit. Indien nodig in combinatie met het vervangen van de polyether kast en het verbeteren van de ondervering. Wat voor u de juiste aanpak is, kunt het beste overleggen met de vakman.
KIES NIET DE VERKEERDE OPLOSSING
Een slap geworden pocketvering herstellen door het toevoegen van een polypress plaat heeft nauwelijks zin. Jammer genoeg wordt dit, door veel meubelreparatie bedrijven toch nog vaak toegepast, waarschijnlijk omdat vervangen van een interieurvering, niet een voordelige oplossing is.
Het kostenaspect is echter wel in verhouding tot de kwaliteit van de bank, want een pocketvering wordt vaak gebruikt in de wat duurdere lederen bankstellen, die het waard zijn om goed te worden gerepareerd.
SPECIALIST IN MEUBELREPARATIE NODIG? VRAAG VRIJBLIJVEND EEN OFFERTE AAN
Hoi,
Weet u waar ik veertjes en vullingen kan kopen? Ik wil mijn bankkussens(ze zitten los) Zelf gaan repareren/opnieuw stofferen..
BVD
Zeker, deze kunt u kopen bij http://www.schuimkopen.nl
Excuus, ik zie nu pas de reactie van u. Hartelijk dank. Hier kan ik wat mee. Groetjes, Frans
Goedendag,
Ik ben bezig met oriëntatie voor een nieuwe bank.
Uw uitleg over vering was verhelderend en gelijk verwarrend voor mij.
Waar die ik verstandig aan?
Vandaag een leuke bank gezien, waar je ook pocketvering als optie hebt.
Is het nu wel of niet aanbevelingswaar om dit te verkiezen boven de nosagvering?
Dankuwel.
Groetjes, Frans
Dat is afhankelijk van de ondervering. Wanneer deze bestaat uit singelbanden is een pocketvering niet verstandig. Deze zal vaak binnen drie jaar kapot gaan. Bestaat de ondervering uit een platte nosagveer om de 8 cm. In dat geval kunt u wel pocketvering nemen maar dan wel zonder ombouw. Dus een doorlopende pocketvering. Verder moet u erop letten dat het minimaal een vijfslag pocketveer is en hoe kleiner de diameter van de veer des te beter het is.
Of er rekening mee houden dat u slechts drie tot vijf jaar met de bank kan doen en dan een nieuwe vulling moet laten plaatsen.