Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Welke meubelstof is de beste?

Een meubelstof uitkiezen is lastig. Voor de beantwoording van deze vraag moet je eerst bij jezelf te rade gaan. Waar moet de stof aan voldoen? Is het voor intensief gebruik? Staat het bankstel in de zon? Heb je kinderen of huisdieren? Aan deze vragen herken je meteen een goede verkoper. Het gaat tenslotte niet alleen om geld verdien maar ook om tevreden klanten.

Waar je ook op moet letten bij het kiezen van de juiste meubelstof is:

  • slijtvastheid
  • lichtechtheid
  • schoonmaak mogelijkheden

Slijtvastheid

Om de slijtvastheid te meten moet er een Martindale test worden uitgevoerd. Een goede stoffen fabrikant vermeldt dan het aantal Martindale op de productsticker achter op de stofstaal.

Voor een slaapkamerstoeltje is een Martindale van 6.000 ruim voldoende, omdat het stoeltje meer decoratief is dan werkelijk intensief wordt gebruikt. Bestaat uw huishouden uit twee personen en u bent weinig thuis dan is een Martindale vanaf 10.000 al voldoende.
Voor intensief gebruik moet u een stof uitzoeken met minimaal een Martindale van 15.000.

Lichtechtheid

Elke meubelstof zal vroeg of laat verkleuren. Bij kleuren zoals blauw, rood en zwart kun je dit duidelijk zien. Hoe lichter een kleur is des te minder zul je een verkleuring waarnemen. Dus heb je een zonnig huis, maak dan gebruik van lichte kleuren; tenminste als u geen rekening hoeft te houden met kleine kinderen of huisdieren die op de bank gaan liggen.

Omdat elke meubelstof vroeg of laat verkleurt en u toch een hele tijd met uw nieuwe meubels wilt doen, neem altijd een lichtechtheid met een kwalificatie van zeer goed. U kunt dit terugvinden op het KIM etiket aan de achterkant van de stofstaal.

Schoonmaken

Natuurlijke materialen zijn over het algemeen moeilijker te reinigen dan synthetische stoffen. Dit komt door de structuur van de vezels. Bij natuurlijke vezels zijn die poreus zijn en nemen daardoor makkelijker vocht en vuil op. Omdat het vuil in de vezels gaat zitten, kun je dit heel moeilijk zelf verwijderen. Nylon vezels hebben deze eigenschap ook wanneer er warmte bij komt bijvoorbeeld een hete kop koffie die over de bank valt. Makkelijker zijn dan polyestervezels. Dit zijn dichte vezels waar het vuil niet intrekt maar aan de buitenkant van de vezel blijft zitten, waardoor een stoffen bankstel makkelijk zelf gereinigd kan worden.