Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Heb je een prachtige bank maar heb je last van plooivorming? Dan kan dat een behoorlijke doorn in het oog zijn.

Plooivorming bank | Oorzaken

Plooivorming in de bank ontstaat niet altijd door dezelfde reden. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Zo kan de stof uitgerekt worden op de plek waar je vaak zit, de vulling kan te zacht worden of de bank is verkeerd gestoffeerd.

Het probleem van plooivorming ontstaat vooral bij bankstellen die een groot zit oppervlakte hebben. Neem bijvoorbeeld een 2,5 zitbank die is vaak maar in 2 delen gestoffeerd waardoor de overspanning groter is. Doordat deze overspanning groter is, is de kans op plooivorming ook groter.

Een andere oorzaak heeft te maken met de ondervering van de bank. Is er een bolle nosagveer gebruikt? Dan wordt de zitting van de bank steeds omhoog gedrukt. Daardoor is de kans op plooivorming minimaal.

Tegenwoordig wordt er echter steeds vaker gebruik gemaakt van de platte nosagveer of singelbanden en deze drukken de vulling niet terug in de stof. Heb je een zitting van polyether? Dan is de kans groot dat je met een paar maanden al last hebt van kuilvorming en daardoor krijg je weer last van plooivorming.

Heb je een lederen bank? Dan kan er nog een andere oorzaak mee spelen. In leder kunnen er namelijk zitspiegels ontstaan. Op de plek waar je vaak zit rekt het leder uit maar het leder er om heen niet. Helaas kun je dit niet voor komen – dit is een eigenschap die bij leder hoort. Om plooivorming te voorkomen bij lederen bankstellen is het goed om er op te letten dat het bankstel een bolle nosagveer heeft en daarbij niet een te grote overspanning gebruikt.

Plooivorming bank | Klachten

Een klein beetje plooivorming daar ontkom je vaak niet aan maar in sommige gevallen is de plooivorming zo erg dat er klachten door ontstaan. Dit gebeurd bijvoorbeeld als je het leder of het stof op kunt pakken en dubbel kunt leggen. Dat zit niet lekker en zorgt ook voor snellere slijtage van de bank.

Oplossing

Wanneer je last hebt van plooivorming zijn er verschillende oplossingen! Zo kun je de stof laten innemen, zitting laten opvullen en/of de trekstroken laten aanspannen. Om het beste resultaat te bereiken raden we aan om hier een meubelreparatie bedrijf voor in te schakelen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Schroom dan niet maar neem gewoon even contact met ons op!