Er zijn verschillende manieren om een woning te verwarmen, maar de meeste woningen hebben nog steeds een cv-ketel. Is jouw cv-ketel aan vervanging toe, en wil je nog niet overstappen op een andere manier om je woning te verwarmen? Dan zijn hier een aantal tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel.
Het budget
Wil je een nieuwe cv ketel kopen? Dan ga je waarschijnlijk rondsurfen op het internet, om er vervolgens achter te komen dat die keuze nog zo makkelijk niet is met al die verschillende specificaties. Start daarom met het bepalen van een budget. Hoeveel kun je kwijt voor een nieuwe cv-ketel inclusief installatie? Houd daarbij ook rekening met de onderhouds- en verbruikskosten die erbij komen kijken.
Het type cv-ketel
Daarnaast is het belangrijk om een type cv-ketel te kiezen. In Nederland kennen we drie verschillende typen: de VR-ketel, de HR-ketel, en de hybride ketel. De VR-ketel mag tegenwoordig niet meer worden verkocht in Nederland, maar de HR-ketel en hybride ketel nog wel. Een HR-ketel heeft een hoog rendement, namelijk meer dan 100%. Dat komt doordat het water in de warmtewisselaar wordt voorverwarmd door de restwarmte van de rookgassen. Die warmte gaat dus niet verloren. Hierbij ontstaat wel condens, waardoor een afvoer voor condenswater nodig is. Een hybride ketel is eigenlijk een combinatie van een HR-ketel en een elektrische warmtepomp. Deze werken samen om te voorzien in de warmtebehoefte. De warmtepomp gebruikt duurzame energie uit de lucht of bodem, waardoor heel wat gas wordt bespaard. Wanneer de warmtepomp niet helemaal kan voorzien in de warmtebehoefte, dan verwarmt de cv-ketel bij.
Het vermogen
Heb je een budget vastgesteld en een type cv-ketel gekozen? Dan is het belangrijk om te berekenen hoeveel vermogen de cv-ketel minimaal nodig heeft. Zo kun je je keuze voor een nieuwe cv-ketel daarop afstemmen. Het bepalen van het vermogen is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan: het type woning, de grootte van de woning, de isolatie, het aantal ruimtes, het waterverbruik van alle bewoners, de aanwezigheid van een zonneboiler of warmtepompboiler, en of er binnenkort iets verandert aan uw woonsituatie. Om het vermogen te berekenen, kun je het aantal kubieke meters van alle ruimtes in de woning vermenigvuldigen met 65 Watt. Deel de uitkomst door 1.000, en zo heb je het vermogen. Is de woning slecht geïsoleerd of is de warmwatervraag groot? Dan kan het zijn dat je meer vermogen nodig hebt.
Het merk
Er zijn verschillende cv-ketel merken, waar ook verschillen in kwaliteit in zitten. Maak dus een goede afweging voor welk merk je wilt gaan. Een A-merk heeft meestal een langere levensduur en is energiezuiniger. Daarnaast ben je hier vaak goed verzekerd.
De installatie
Naast de keuze voor het budget, het type en het merk, is het belangrijk ook een goede keuze te maken voor een deskundige cv-ketel installateur. Zo iemand neemt namelijk de tijd om je goed te adviseren. Zo weet je zeker dat de installatie van de cv-ketel vakkundig verloopt.
Periodiek onderhoud
Tot slot is het belangrijk om regelmatig een monteur te laten komen kijken naar de cv-ketel. Zo weet je zeker dat je altijd een warm huis en warm water hebt. De monteur controleert de cv-ketel op de werking, en zorgt er zo voor dat gevaarlijke situaties worden voorkomen. En door periodiek onderhoud gaat de cv-ketel ook weer langer mee!