Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Beetje flauwe woordspeling, ik weet het. Maar het dekt wel de lading dit keer. Mijn zwager vroeg me laatst namelijk of wij daar ook een oplossing voor hadden, voor losse stiknaden. ‘ja, natuurlijk’, was mijn antwoord, dat snapt u wel.

Verhelpen

Een losse stiknaad bij een bank of stoel kan de uitstraling van uw meubel behoorlijk verpesten. Dus tijd voor een nieuwe bank? Echt niet! Het probleem kan door een vakman verholpen worden, of u kunt het zelf doen. Als u tenminste handig bent. En daar wringt toch wel de schoen, want makkelijk is het niet! De reparatie van een stiknaad vereist wel enige vaardigheden. Er zijn veel manieren om een stiknaad vast te zetten en het is vaak ook nog een pijnlijke klus.

Hoe dan?

Er zijn twee speciale kromme naalden nodig om de reparatie uit te voeren. Het is daarbij de bedoeling dat u dezelfde gaatjes waar de oorspronkelijke draad heeft gezeten, gaat gebruiken om daar een nieuwe draad door te rijgen. Maak dus geen extra gaatjes gemaakt in het leer of de stof! De naalden worden aan weerskanten aan de bovenkant aan beide kanten ingestoken en gaan vervolgens aan dezelfde kant onder de stoffering naar het volgende gaatje naar boven.

Hulp

Maar let op; een losse stiknaad die niet goed wordt gerepareerd, kan er voor zorgen dat de stiknaad niet meer onzichtbaar kan worden hersteld. Ga dus niet eerst met bijvoorbeeld lijm in de weer, want dan wordt het moeilijker voor de vakman om tot een mooi onzichtbaar resultaat te komen. En bij elke twijfel, niet gaan rommelen, maar hulp inroepen!

Kosten

En als u ons dan te hulp roept, dan kan dat in de meeste gevallen bij u thuis. Scheelt weer in de transportkosten, toch? Maar ja, soms kan een reparatie echt niet met de hand worden uitgevoerd, als er een midden-naad open staat bijvoorbeeld, of als er ook een trekstrook is losgekomen. Dan moet het meubel toch echt naar de werkplaats vervoerd worden.

Specialisten

Wees er dus snel bij, zodat de reparatie nog thuis kan plaatsvinden. Ga niet zelf aan de slag, tenzij u echt weet wat u doet. Maar het allerbelangrijkste; koop niet gelijk een nieuwe stoel of bank, want er kan vaak wat aan gedaan worden, aan zo’n losse stiknaad.

Vraag het onze specialisten maar!