Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Polyether en koudschuim worden beide gemaakt van olieproducten en behoren beiden tot de familie van het polyurethaanschuim maar zijn toch wezenlijk verschillend.

Polyether en koudschuim worden op verschillende manieren geproduceerd

Het verschil in productie is dat koudschuim wordt gemaakt van polyurethaan en een toevoeging van Polyol en MDI chemicaliën. Dit wordt in koude mallen gegoten waardoor het de naam koudschuim heeft gekregen. Polyether wordt gemaakt door een polymerisatiereactie tussen polyolen, isocyanaten en water te laten plaatsvinden.

Strenge productie eisen in Europa maar niet in China

In Europa worden er strenge milieu en productie eisen gehandhaafd om een zo veilig mogelijk product te krijgen. Maar tegenwoordig komen er steeds meer zitmeubels uit onderandere China vandaan. Nadeel hiervan is dat we steeds minder weten wat voor chemicaliën er zijn gebruikt tijdens de productie van het schuim.

Stank en hoofdpijn

Regelmatig horen we dan ook klachten als stankoverlast of onverklaarbare allergische reactie’s sinds het nieuwe bankstel in huis staat. Normaal gesproken wordt het na verloop van tijd wel minder maar ondertussen kun je er flink last van hebben. Goed laten luchten of professioneel laten reinigen zijn methodes om de klachten minder erg te maken of zelfs te doen verdwijnen. Maar beter is het om goed op te letten wat je koopt.

Verschil in prijs

Verschil in prijs heeft alles te maken met de kwaliteit. Al koop je precies hetzelfde product met dezelfde eigenschappen dan nog kan er een verschil in kwaliteit zijn afhankelijk van de productiemethode en gebruikte chemicaliën. Zo is Polyol een belangrijk onderdeel van koudschuim en de hoeveelheid Polyol bepaalt uiteindelijk de kwaliteit. En dat merk je pas wanneer het schuim in je kussens is verwerkt en de garantie is afgelopen.

Kwaliteit, hoe herken je dat

De kwaliteit wordt bij polyether aangeduid met de afkorting SG wat staat voor soortelijk gewicht. Met andere woorden het gewicht in kilo per kubieke meter. Een SG van 35 betekent dat het polyether een gewicht heeft van 35 kilo per kubieke meter.

Koudschuim wordt ook wel is HR schuim genoemd. Wat de afkorting is voor High Resilience of hoge veerkracht op z’n Nederlands. Omdat de kwaliteit bij koudschuim wordt beoordeelt aan de hand van zijn veerkracht.

Hebben we het bij koudschuim over HR35 bijvoorbeeld. Bij polyether zouden we het hebben over SG35 omdat de kwaliteit eerder wordt bepaalt door het gewicht.

De hardheid wordt aangeduid met de Engelse termen hard, medium en soft. Dus ook een mindere kwaliteit kan in een harde uitvoering worden aangeschaft. Maar hou er rekening mee dat binnen circa drie maanden een tien tot vijftien procent densiteit afname is. Dus neem zeker niet de zachtste kwaliteit.

Belangrijk om te onthouden

Belangrijk om te onthouden is dat elk schuim soort in densiteit afneemt op het moment dat het wordt gebruikt. Om die reden is het ook van belang om vooral gelijkmatig elk zitkussen te benutten. Vooral in de eerste drie maanden van het in gebruik nemen van een nieuwe bank. Elk zitkussen dient gelijkmatig te worden ingezeten. Anders krijg je in een later stadium het idee dat er verschillende kwaliteiten in de bank zijn gebruikt. Wat dus niet het geval hoeft te zijn.

Ander belangrijk aspect is dat elk zitkussen in het midden het veerkrachtigst is. Ben je gewend om op de rand van een kussen te zitten zul je gauw elke veerkracht in het kussen gaan verliezen ondanks je een topkwaliteit gekocht hebt. Vergelijk het met een matras wanneer je op de rand van het matras zit. Voel je al snel de rand van het bed maar ga je midden op het matras liggen. Ervaar je helemaal niet dat het matras inzakt en ligt het prinsheerlijk.

Levensduur van polyether en koudschuim

Grootste verschillen zijn dat polyether ten opzichte van koudschuim veel minder veerkrachtig is, minder goed ventileert en sneller kuilvorming geeft door de gelijkmatige en gesloten celstructuur. Polyether heeft de eigenschap sneller in zitcomfort af te nemen. Om een idee te geven van het verschil t.o.v. koudschuim is dat een polyether met een SG van 35 tussen de drie en vijf jaar meegaat. Zou u een koudschuim gekocht hebben met een SG van 35 dan zou dit tussen de zes en tien jaar mee gaan afhankelijk van de ondervering.

Koudschuim heeft een open en onregelmatige celstructuur waardoor het materiaal, beter ventileert, veerkrachtiger is en vooral veel langer mee gaat. Ondanks dat elk schuimsoort in densiteit afneemt zodra het wordt gebruikt zal koudschuim over een langere periode veel veerkrachtiger blijven waardoor u over een langere tijd een veel beter zitcomfort ervaart. Ander groot voordeel is dat koudschuim van zichzelf brandvertragend is in tegenstelling tot polyether en volledig anti-allergeen en anti schimmel. Waardoor je koudschuim ook als filtermateriaal voor een aquariumfilter kunt gebruiken.

Wanneer polyether of koudschuim toepassen

Koudschuim en polyether kan voor elke toepassing in de meubelindustrie worden gebruikt. De keuze heeft voornamelijk te maken met de gewenste levensduur van de zitmeubels. Stel dat er een bekleding is gebruikt die niet langer mee gaat dan drie jaar. In dat geval heeft het geen zin om een schuim te gebruiken die dertig jaar mee gaat. Het ene met het andere moet dan ook op elkaar afgestemd zijn.

Wilt u een nieuwe vulling in uw bank of kussens dan is het verstandig om een vakman in te schakelen. Deze kijkt naar de bekleding en maakt een inschatting hoe lang u nog van uw meubels kunt genieten. En adviseert op basis daarvan een bepaald soort schuim in combinatie met het zitcomfort dat u wenst. Gaat u op ons advies af maakt u altijd de beste keuze.

Heeft u een doorgezakte bank? Maar u wilt nog lang geen nieuwe meubels kopen. Wij maken uw bank weer helemaal nieuw.