Stel, je leeft in de 19e eeuw, je komt uit een literaire familie. Je kunt zelf goed schrijven, en iedereen is enthousiast over je verhalen. Enige probleem: je bent een vrouw. Oplossing: je publiceert onder een ‘mannelijke’ naam. En zo hebben we de zusjes Brontë dus leren kennen, als de broertjes Bell. Charlotte, Emily en Anne Brontë werden Currer, Ellis en Acton Bell. Zo ging dat toen helaas.
Gelukkig duurde dat niet lang, en werden de talenten van de dames al snel erkend, en konden ze onder hun eigen naam publiceren. Als eerste brak Charlotte door, met de roman Jane Eyre. Misschien heeft u het boek wel eens gelezen, het is echt 1 van de absolute klassiekers van Engelse literatuur. Waarschijnlijker is nog dat u een verfilming hebt gezien. Je leest wel eens dat een boek verfilmd wordt, en soms nog wel eens een tweede keer. Jane Eyre is inmiddels 24 keer verfilmd, alleen in 1914 en 1915 al 4 keer bij elkaar. Oh, en er is ook nog 16 keer een televisieserie van gemaakt. Jammer dat Charlotte dat niet meer heeft meegemaakt.
De tweede zus, Emily, schreef ook een klassieker; ‘Wuthering Heights’ (Woeste Hoogten). En misschien kent u dat ook wel, want Kate Bush schreef er een nummer over en had daar een gigantische hit mee in 1978. Verfilmingen waren er ook, 11 films en 10 series.
Maar genoeg over de literaire successen van de familie, want ik wilde het even hebben over ‘hun’ stoel; de ‘Brontë Chair’. Het verhaal gaat namelijk dat die stoel als een soort ‘praatstoel’ dienst deed voor de 3 meisjes en hun broer Branwell. Ze namen om de beurt plaats en vertelden elkaar verhalen, met steeds ingewikkeldere plotwendingen. En waar is die stoel nu, zult u vragen. Nou, die staat in de heuvels bij het Engelse plaatsje Haworth.
De Brontë Chair is namelijk een millennia oude rots in de vorm van een stoel, vlakbij het dorpje waar de familie Brontë woonde. In die heuvels speelden de kinderen, en op die stenen stoel vertelden ze elkaar verhalen. U kunt ‘m zelf gaan bekijken, hij staat er nog steeds.
En wie weet, krijgt u ook inspiratie. Ik houd me aanbevolen, kom maar op met uw verhalen!