Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Ergens tussen 1978 en 1923 werd de beroemde rood-blauwe stoel ontworpen door meubelmaker (en architect) Gerrit Rietveld. Vandaar ook dat de stoel ook wel bekend staat als de ‘Rietveldstoel’. Helemaal duidelijk is het niet, op welk moment de eerste stoel werd geproduceerd, we weten wel dat de eerste stoel besteld werd in 1921.

Toen was de stoel echter nog onbeschilderd, de eigenaar mocht ‘m naar eigen smaak verven. Rietveld had z’n stoel namelijk zo ontworpen, dat de gehele constructie terug te brengen was tot 13 latten met een vierkant profiel (de draagconstructie), twee latten met een rechthoekig profiel (de armleuningen) en twee rechthoekige triplex panelen (de zitting en de rugleuning). De latten waren van beukenhout. Overigens, in één van de eerdere ontwerpen waren er ook nog 2 zijpanelen voorzien, die zijn later verwijderd.

Waarom kwam Rietveld nou met dat ontwerp? Hij hoopte dat simpele machinale productie het werk voor de ‘arbeider’ makkelijker werd, maar vooral ook dat met zijn ontwerp een veel groter publiek ook aan een kwalitatief goed product en dus mooi ontworpen stoel zou kunnen komen.

En hoe werd de stoel dan rood-blauw? Dat gebeurde onder invloed van het werk van verschillende kunstenaars uit die tijd, zoals Piet Mondriaan. Deze en meer kunstenaars, met dus onder andere Mondriaan en Rietveld), maakte deel uit van een Nederlandse kunstbeweging die De Stijl genoemd wordt. Die naam komt van het in 1917 opgerichte tijdschrift ‘De Stijl’. Rietveld voegde waarschijnlijk in 1923 de kleuren toe aan zijn werktekening en ontwerp, vlak voor hij het Rietveld-Schröder huis ontwierp.

De stoel ging in productie met 2 verschillende prijzen; voor fl. 15,- kreeg je er 1 van de firma Hullenaar uit Utrecht, maar voor fl. 22,50 kreeg je een stoel die door Rietveld en zijn assistent zelf gemaakt werd. Zoek je nu op Google, dan kun je een originele (nieuwe) Rietveldstoel al op de kop tikken voor rond de € 2500.

Tot slot; we mogen het dan wel de rood-blauwe stoel noemen, naast rood en blauw worden natuurlijk ook geel en zwart gebruikt. Maar ja, de rood-blauw-geel-zwarte stoel is toch net even wat minder ‘catchy’.