Polyether en koudschuim | Wat is het verschil?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

polyether en koudschuimPolyether en koudschuim worden beide gemaakt van olieproducten en behoren beiden tot de familie van het polyurethaanschuim maar zijn toch wezenlijk verschillend.

Polyether en koudschuim worden op verschillende manieren geproduceerd

Het verschil in productie is dat koudschuim wordt gemaakt van polyurethaan en een toevoeging van Polyol en MDI chemicaliën. Dit wordt in koude mallen gegoten waardoor het de naam koudschuim heeft gekregen. Polyether wordt gemaakt door een polymerisatiereactie tussen polyolen, isocyanaten en water te laten plaatsvinden.

Strenge productie eisen in Europa maar niet in China

In Europa worden er strenge milieu en productie eisen gehandhaafd om een zo veilig mogelijk product te krijgen. Maar tegenwoordig komen er steeds meer zitmeubels uit onderandere China vandaan. Nadeel hiervan is dat we steeds minder weten wat voor chemicaliën er zijn gebruikt tijdens de productie van het schuim.

Stank en hoofdpijn

Regelmatig horen we dan ook klachten als stankoverlast of onverklaarbare allergische reactie’s sinds het nieuwe bankstel in huis staat. Normaal gesproken wordt het na verloop van tijd wel minder maar ondertussen kun je er flink last van hebben. Goed laten luchten of professioneel laten reinigen zijn methodes om de klachten minder erg te maken of zelfs te doen verdwijnen. Maar beter is het om goed op te letten wat je koopt.

Verschil in prijs

Verschil in prijs heeft alles te maken met de kwaliteit. Al koop je precies hetzelfde product met dezelfde eigenschappen dan nog kan er een verschil in kwaliteit zijn afhankelijk van de productiemethode en gebruikte chemicaliën. Zo is Polyol een belangrijk onderdeel van koudschuim en de hoeveelheid Polyol bepaalt uiteindelijk de kwaliteit. En dat merk je pas wanneer het schuim in je kussens is verwerkt en de garantie is afgelopen.

Kwaliteit, hoe herken je dat

De kwaliteit wordt bij polyether aangeduid met de afkorting SG wat staat voor soortelijk gewicht. Met andere woorden het gewicht in kilo per kubieke meter. Een SG van 35 betekent dat het polyether een gewicht heeft van 35 kilo per kubieke meter.

Koudschuim wordt ook wel is HR schuim genoemd. Wat de afkorting is voor High Resilience of hoge veerkracht op z’n Nederlands. Omdat de kwaliteit bij koudschuim wordt beoordeelt aan de hand van zijn veerkracht.

Hebben we het bij koudschuim over HR35 bijvoorbeeld. Bij polyether zouden we het hebben over SG35 omdat de kwaliteit eerder wordt bepaalt door het gewicht.

De hardheid wordt aangeduid met de Engelse termen hard, medium en soft. Dus ook een mindere kwaliteit kan in een harde uitvoering worden aangeschaft. Maar hou er rekening mee dat binnen circa drie maanden een tien tot vijftien procent densiteit afname is. Dus neem zeker niet de zachtste kwaliteit.

Belangrijk om te onthouden

Belangrijk om te onthouden is dat elk schuim soort in densiteit afneemt op het moment dat het wordt gebruikt. Om die reden is het ook van belang om vooral gelijkmatig elk zitkussen te benutten. Vooral in de eerste drie maanden van het in gebruik nemen van een nieuwe bank. Elk zitkussen dient gelijkmatig te worden ingezeten. Anders krijg je in een later stadium het idee dat er verschillende kwaliteiten in de bank zijn gebruikt. Wat dus niet het geval hoeft te zijn.

Ander belangrijk aspect is dat elk zitkussen in het midden het veerkrachtigst is. Ben je gewend om op de rand van een kussen te zitten zul je gauw elke veerkracht in het kussen gaan verliezen ondanks je een topkwaliteit gekocht hebt. Vergelijk het met een matras wanneer je op de rand van het matras zit. Voel je al snel de rand van het bed maar ga je midden op het matras liggen. Ervaar je helemaal niet dat het matras inzakt en ligt het prinsheerlijk.

Levensduur van polyether en koudschuim

Grootste verschillen zijn dat polyether ten opzichte van koudschuim veel minder veerkrachtig is, minder goed ventileert en sneller kuilvorming geeft door de gelijkmatige en gesloten celstructuur. Polyether heeft de eigenschap sneller in zitcomfort af te nemen. Om een idee te geven van het verschil t.o.v. koudschuim is dat een polyether met een SG van 35 tussen de drie en vijf jaar meegaat. Zou u een koudschuim gekocht hebben met een SG van 35 dan zou dit tussen de zes en tien jaar mee gaan afhankelijk van de ondervering.

Koudschuim heeft een open en onregelmatige celstructuur waardoor het materiaal, beter ventileert, veerkrachtiger is en vooral veel langer mee gaat. Ondanks dat elk schuimsoort in densiteit afneemt zodra het wordt gebruikt zal koudschuim over een langere periode veel veerkrachtiger blijven waardoor u over een langere tijd een veel beter zitcomfort ervaart. Ander groot voordeel is dat koudschuim van zichzelf brandvertragend is in tegenstelling tot polyether en volledig anti-allergeen en anti schimmel. Waardoor je koudschuim ook als filtermateriaal voor een aquariumfilter kunt gebruiken.

Wanneer polyether of koudschuim toepassen

Koudschuim en polyether kan voor elke toepassing in de meubelindustrie worden gebruikt. De keuze heeft voornamelijk te maken met de gewenste levensduur van de zitmeubels. Stel dat er een bekleding is gebruikt die niet langer mee gaat dan drie jaar. In dat geval heeft het geen zin om een schuim te gebruiken die dertig jaar mee gaat. Het ene met het andere moet dan ook op elkaar afgestemd zijn.

Wilt u een nieuwe vulling in uw bank of kussens dan is het verstandig om een vakman in te schakelen. Deze kijkt naar de bekleding en maakt een inschatting hoe lang u nog van uw meubels kunt genieten. En adviseert op basis daarvan een bepaald soort schuim in combinatie met het zitcomfort dat u wenst. Gaat u op ons advies af maakt u altijd de beste keuze.

Heeft u een doorgezakte bank? Maar u wilt nog lang geen nieuwe meubels kopen. Wij maken uw bank weer helemaal nieuw.

 

Polyether en koudschuim | Wat is het verschil? was last modified: september 18th, 2018 by KijkopMeubelen.nl
19 comments to “Polyether en koudschuim | Wat is het verschil?”
19 comments to “Polyether en koudschuim | Wat is het verschil?”
  1. Een klacht over slecht zitcomfort van een bank met HR SG40 met NOSAG vering ( hoogwaardig koudschuim staat op het produktblad ) waar de leverancier niet op ingegaan is. Werd door mij voorgelegd aan de geschillencommissie. Voorafgaand aan de zitting heeft een deskudigen de bank beoordeelt en in zijn rapportage wordt er over een polyether vulling gesproken.
    In mijn verweer en later op de zitting heb ik dit naar voren gebracht dat ik geen polyether vulling maar een koudschuim hr vulling in mijn bank moest zitten. Toen werd mij verteld dat koudschuim polyether is.
    Ik begrijp er niets meer van ???

    • Polyether heeft een regelmatige celstructuur en een HR schuim heeft een onregelmatige celstructuur. Er is dus wel degelijk verschil tussen beide schuimen. U heeft gelijk en de geschillen commissie of deskundige heeft echt ongelijk in deze.

  2. Wel laat maar toch nog bedankt voor uw reactie, Ferry de Kok.

    De vulling van de zitkussens zijn onlangs bij een stoffeerder vervangen voor een koudschuim sg40.
    Het zitcomfort was zo slecht, het was of de bank eruit of nieuwe kussens. Triest om zoveel kosten te krijgen aan nog zo’n jonge bank.

    Ik heb de stoffeerder de zitkussen laten bewaren.
    Het zitkussen is met stukken aan elkaar gelijmd. Om zowel de juiste hoogte als de juiste diepte te krijgen. Wordt dit wel vaker gedaan???
    Hij vertelde dat hooguit een sg25 is.

    Ik ben erg benieuwd naar uw reactie en zou ik hier nog wat mee kunnen om mijn recht te halen.

    Mvg

  3. Wel laat maar toch nog bedankt voor uw reactie, Ferry de Kok.

    De vulling van de zitkussens zijn onlangs bij een stoffeerder vervangen voor een koudschuim sg40.
    Het zitcomfort was zo slecht, het was of de bank eruit of nieuwe kussens. Triest om zoveel kosten te krijgen aan nog zo’n jonge bank.

    Ik heb de stoffeerder de zitkussen laten bewaren.
    Het zitkussen is met stukken aan elkaar gelijmd. Om zowel de juiste hoogte als de juiste diepte te krijgen. Wordt dit wel vaker gedaan???
    Hij vertelde dat hooguit een sg25 is.

    Ik ben erg benieuwd naar uw reactie en zou ik hier nog wat mee kunnen om mijn recht te halen.

    Mvg

    • Het wordt wel vaker gedaan om nieuwe banken te voorzien van slecht schuim van een nog slechtere kwaliteit. In stukken en brokken aan elkaar gelijmd als zitting te gebruiken. Reden hiervoor is om zo voordelig mogelijk een bank te kunnen maken die net de garantie periode overleefd. Welkom in onze weggooimaatschappij. Wist u trouwens dat de prijs van de huidige banken nog steeds hetzelfde is als veertig jaar geleden. Het is dan ook onoverkomelijk dat de kwaliteit van de huidige meubels zeer slecht is. Maar de consument bepaald wat er gemaakt wordt.
      Wist u ook dat het doen afbreken van een bankstel net zoveel energie kost als een gemiddeld huishouden in een half jaar verbruikt. Dus zowel de consument als het milieu is de dupe van de slechte kwaliteit meubels die tegenwoordig gemaakt wordt.
      Om die reden is het ook belangrijk om niet door te gaan met het kopen van nieuwe meubels maar uw meubels te laten herstellen, reinigen of repareren. Zodat u weer een hele tijd met uw meubels kan doen. Dus u heeft mijn respect dat u de meubels niet weg heeft gegooid maar heeft laten maken waarmee u nee zegt tegen onze weggooimaatschappij en helpt ons milieu te ontlasten. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die dit inzien.

  4. Hoi Ferry

    Bedankt voor uw antwoord.

    U zegt, de prijs is nu hetzelfde als 40jaar geleden, deze electr. 3persoons relaxbank heeft een prijskaartje van 2.300 euro
    Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat deze prijs 40 jaar geleden ookzo was.

    Wat betreft de kwaliteit vh kussen, als er zwart op wit staat hoogwaardig koudschuim sg 40 dat mag toch wel wat verwachten, lijkt mij.
    In ieder geval dacht ik niet een kussen dat met stukken aan elkaar gelijmd zit om de juiste hoogte en diepte te krijgen aan te treffen of zijn mijn verwachtingen dan te hoog in deze.

    • Wanneer u een bank koopt met koudschuim SG 40 dan mag u ook verwachten dat er koudschuim SG 40 in zit.
      Dat dit schuim met stukken aan elkaar wordt gelijmd dat is tegenwoordig normaal in deze prijsklasse.
      Omdat het niet de bedoeling is dat de meubels langer dan 3 jaar mee gaan.

      U moet bedenken dat uw bank voor de winkelier misschien 1200 euro heeft gekost. De rest is belasting, btw, kosten, salarissen en een beetje winst.
      Van de 1200 euro moet dan de nog de rampenbouwer worden betaald de stoffeerder, Niet te vergeten de bekleding en dan nog eens de elektrische motoren die in de bank zitten. Laten we het dan nog niet over het transport hebben van China naar Nederland. Want in geen enkel ander land kunnen ze dergelijke zitmeubels maken in deze prijsklasse.

      Je kunt van een dergelijke bank in deze prijsklasse dan ook niet verwachten dat de levensduur langer is dan drie jaar.

      Veertig jaar geleden kocht je ook een bankstel van 5000 gulden. Tel daar de inflatie van 2% bij op elk jaar. En je komt op ongeveer hetzelfde bedrag dan het bedrag wat u nu heeft betaald. Met dat verschil dat toentertijd een Nederlands product werd aangeschaft en geen product uit China vandaan.

      De prijzen voor meubels zijn nauwelijks hoger geworden en dat komt omdat de consument nu eenmaal niet meer wilt uitgeven. Mijn advies is dan ook altijd uw bestaande meubels en zeker wanneer ze wat ouder zijn. Altijd laten herstellen omdat u die kwaliteit nooit meer terug kunt kopen voor dat geld. Ook als het een goedkoop bankstel is geweest en de herstelkosten meer dan de nieuwprijs is. ook dan laten herstellen want de kwaliteit is vele malen beter dan u tegenwoordig kunt kopen in een winkel.

      Toch wel,

  5. Ferry,

    Als ik niet meer dan 3 jaar levensduur op deze bank mag verwachten, begrijp ik niet dat leverancier mij garantie voor 5 jr erbij verkoopt. Als de kwaliteit dan zo slecht is gaat hij hierop altijd verliezen als u verhaal klopt.

    • U schrijft in uw eerste bericht het volgende.

      ” De vulling van de zitkussens zijn onlangs bij een stoffeerder vervangen voor een koudschuim sg40.
      Het zitcomfort was zo slecht (polyether SG 25 volgens uw stoffeerder), het was of de bank eruit of nieuwe kussens.
      Triest om zoveel kosten te krijgen aan nog zo’n jonge bank.”

      Begrijp ik u dan verkeerd….. Ondanks dat uw bank nog niet zo oud is heeft u toch al kosten moeten maken. Ondanks een garantie van 5 jaar.
      Ik begrijp uit uw verhaal dat u een bank heeft gekocht, binnen de garantie periode van 5 jaar mankementen vertoont. Winkelier lost dat niet op waardoor u zelf kosten moet maken om het probleem op te lossen.

      In uw laatste bericht schrijft u
      “Als ik niet meer dan 3 jaar levensduur op deze bank mag verwachten, begrijp ik niet dat leverancier mij garantie voor 5 jr erbij verkoopt. Als de kwaliteit dan zo slecht is gaat hij hierop altijd verliezen als u verhaal klopt.”

      Voorlopig heeft u dus al kosten moeten maken desondanks uw bank nog in de garantie periode van vijf jaar zit en niet de winkelier.
      Maar toch twijfel u aan mijn verhaal. Nu hoeft u het natuurlijk niet met mij eens te zijn. Maar ik denk dat u het beste bewijs ervan bent.
      Vooral zitmeubels worden gemaakt om net de garantieperiode te overleven. Dat is de reden dat vullingen van een slechte kwaliteit aan elkaar worden verlijmt en gebruikt in uw bankstel.

      Uw vraag was ” zou ik hier nog wat mee kunnen om mijn recht te halen.” Een rechter gaat niet uit van de garantie die een winkelier geeft maar gaat uit van wat u redelijkerwijs mag verwachten van een product met deze prijs. Dat betekent dat de rechter kort gezegd een rekensommetje maakt. Daar een afschrijvingskeutel te gebruiken en in combinatie met uw verhaal, het verhaal van de winkelier en eventueel een onafhankelijk expert een oordeel velt.

      Maar achteraf heeft dat helaas geen zin meer. Daarnaast weet ik bijna zeker dat u ook geen verdere garantie meer hoeft te verwachten van uw winkelier omdat er iets is veranderd aan de bank niet uitgevoerd door de fabrikant van het zitmeubel. Met andere woorden ondanks dat er een garantie is van vijf jaar. Is de winkelier er aardig mee weggekomen en heeft een reden om toekomstige reclamaties te weigeren.

      Stel dat er een probleem ontstaat met het mechaniek dan wijt de winkelier dit aan een nieuwe vulling die u heeft laten plaatsen. En moet u wederom zelf de kosten dragen. De meeste klachten op het mechaniek ontstaan tussen het vijfde en zevende jaar. Ik hoop dat ik ongelijk heb en u nog jaren van uw bankstel kan genieten zonder problemen.

  6. Hoi Ferry
    Dat hopen wij ook.

    Maar nog even voor de duidelijkheid. De klachten over het zit comfort zijn binnen 6 weken na levering van de bank al gemeldt.
    Dus dat heeft vlgs mij niets met levensduur te maken.
    Wij hebben gewoon een bank gekregen met een ander zitcomfort dan in de winkel. Ik heb ook gevraagd aan de leverancier, als het probleem niet werd opgelost om de koop te ontbinden.

    Helaas een hoop ellende van die k*t zaak hoogenboesem.

  7. goede morgen ik heb je stuk je gelezen ik heb een bankstel dat al 40 jaar oud is en ik ga het zelf opnieuw bekleden alleen mijn zitting is vervuild er zit microvezel op de kleur is bekend favola van italians orgieneel wordt alleen niet meer gemaakt zelfs de fabriek is niet bekend waar zou ik dit kunnen achterhalen gekocht in 1977.

  8. ik had ook een nw bank gekocht, ohh die zat zo lekker in de winkel en vroeg of ik die bank niet kon mee nemen , nee 3 maand levertijd, prima en heb de bank besteld, na 3 maanden kreeg ik de bank thuis en zat zo hard als beton. ik heb gebeld en er is iemand langs geweest maar vertelde mij doodleuk dat als de bank uit de fabriek komt dat die altijd hard is en ingezeten moet worden, nou lekker dan heb de bank vrij snel weer verkocht want kon er niet op zitten,…. doen ze andere vulling in de showmodellen in de winkels?? want die zitten altijd heerlijk.

    • Ja, dat zou best kunnen dat het showmodel en het werkelijk model wat je thuis krijgt verschillend is. Maar het is ook waar dat een bank de eerste drie maanden ongeveer 10 tot 15 procent aan densiteit inboet waardoor de bank comfortabeler gaat zitten. Het is dan ook belangrijk om de bank gelijkmatig en elke zitplaats evenredig te gebruiken in de eerste drie maanden.

  9. Zoekende op het internet over mijn eigen problemen, net alle problemen met “goedkope” zitbanken gelezen. Zelf heb ik in februari een bank gekocht (duurste stof kwaliteit) en al na 4 weken kwamen de vouwen en kuilen in de bank, vreselijk lelijk en ergernis!! Leverancier benaderd en deze heeft de bovenste laag met dons of veren vervangen door een schuimrubberlaag. Nog geen twee weken later zelfde verhaal. Leverancier met fabrikant wijzen alle klachten af. Kreeg zelfs een brief van de advocaat van de fabrikant welke mij even duidelijk maakte dat ze echt niets meer zouden ondernemen of laten horen. Tja wat kan je dan nog doen……..bij toeval zag ik dat er hier vlakbij een stoffeerder zat dus daar maar eens geinformeerd. Hij kwam tot de ontdekking dat het schuimrubber van slechte kwaliteit was en heeft er nu een extra stuk koudschuim van 4 cm dik bij gedaan. De kussens zitten nu wel een beetje hard maar de vouwen en deuken zijn verdwenen. Heeft het volgens jullie nog zin de leverancier aan te spreken?? Ben het wel met Ferry de Kok eens om de bank na een paar jaar geheel te laten opknappen met nieuwe kussens en stoffering zodat je op het eind een beter produkt hebt dan alle die goedkope zooi. Ook een duurdere zaak met uitstraling geeft nog geen garantie dat het een hoogwaardiger produkt is.

    • Dank voor je reactie. Jammergenoeg wordt het ook steeds erger en dit soort verhalen hoor je steeds vaker. Als consument kun je maar 1 ding doen en gewoon stoppen met kopen en je oude meubels laten herstellen. Je bent dan veel goedkoper uit op de lange termijn. Maar helaas kom je daar vaak te laat achter.

  10. Wij hebben 3 jaar geleden bij DFS een twee en halfzits bank gekocht voor 1850,00 euro. Na twee jaar waren de kussens ingezakt. Klacht ingediend net na de 2 jaar. DfS doet niets meer. Voor eigen kosten herstellen. Heeft u een idee wat de kosten zouden kunnen zijn. Het is een bank met lederen bekleding en voorzien van elektrische bediening voor uitschuifbare voetensteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *