Op een hoekbank gebeurt veel. Er wordt niet alleen op gezeten of gelegen, maar ook gegeten en gedronken. Je raadt het al: het gaat wel eens mis. In plaats van in de mond, gaat er soms ook wel eens iets naast en wordt er geknoeid met van alles en nog wat. De bank wordt min of meer gevoed met zaken die er niet op of in horen. Je kunt dat niet op zijn beloop laten. Integendeel, het betekent de hoekbank reinigen en dat is maar goed ook want vooral bij een stoffen bank krioelt het van het vuil, stof en de huisstofmijt.
De huisstofmijt.
De huismijt behoort tot de spinachtigen en is zo goed als onzichtbaar voor het menselijk oog. Allergische reacties op de huisstofmijt komen door de uitwerpselen van deze witte beestjes. De mijt leeft van huidschilfers en daarom is een (hoek)bank voor hem een oase van voedsel. Naast een allergie voor de uitwerpselen, is het niet fris deze om ze in je bank te hebben. “Maar ja, ze zijn er sowieso en hoe krijg ik ze dan weg?”, horen wij je denken. Geen paniek hoor; er zijn grondige methodes die helpen om je hoekbank te reinigen.
Nog even over de allergie.
Nu we je toch enigszins van medische informatie voorzien, hier zijn enkele klachten die de uitwerpselen kunnen veroorzaken: een continu verkouden gevoel, geirriteerde ogen, futloosheid, hoofdpijn en zelfs concentratieverlies. Herken jij je hierin? Blijf dan niet zitten; er is actie nodig. Vergis je niet; er kunnen ontelbare huisstofmijten in je bank aanwezig zijn.
Hoe te verwijderen?
De hamvraag is natuurlijk hoe je de stofmijt uit je bank krijgt. Met name een gestoffeerde (hoek)bank het meest gastvrij is voor de superkleine spinachtigen. Daar moeten we het dus vooral over hebben. Stofzuigen is goede eerste stap, maar niet voldoende. Een UV-stofzuiger toepassen is de beste oplossing. De UV-straling doodt de huisstofmijt en vervolgens worden ze weggezogen.
Verschillende manieren om een hoekbank te reinigen.
Het reinigen van de bank kan naast de stofzuiger en UV-stofzuiger ook op andere manieren plaatsvinden. Met name bij algemene vervuiling zijn deze nuttig.
Denk dan aan:
- Textile Cleaner: geschikt middelmatige vervuiling. Aanbrengen, intrekken, verwijderen en drogen!
- Stoomreiniging: Met name voor kunstmatige vezels, weekt vuil los door de hoge temperatuur van het stoom.
- Koolzuurreiniging: geschikt voor lichte of middelmatige vervuiling. Een reinigingsproduct i.c.m koolzuur zorgt dat het vuil loslaat. Daarna wordt de hoekbank droog gezogen.
- Droogmethode: ook voor lichte vervuiling. Een vochtig reinigingspoeder wordt in de hoekbank geborsteld en wordt met het vuil weer opgezogen.
- Dieptereinigingsmachine: geschikt zware vervuiling. Een vloeistof aan die het vuil losmaakt wordt aangebracht en ingemasseerd met een borstelmachine. Daarna spoelt men dit uit met de dieptereinigingsmachine.
Professional inschakelen.
Met name bij de laatste 3 opties kan je er voor kiezen een professional in te schakelen. Voor een zeer acceptabele prijs weet je dan dat jouw hoekbank in goede handen is. Eenmaal schoon is de bank weer voor een langere tijd klaar voor gebruik. Wil je toch zelf aan de slag, dan ben je met een reinigingsmiddel of krachtige stoomreiniger al een heel eind op de goede weg.
Impregneren is slim.
De bank impregneren doe je door het aanbrengen van een beschermende vloeistof. Hier kan je zelf de juiste producten voor krijgen en het is een goede manier om je bank te beschermen. Het is echt de moeite waard; de hoekbank is namelijk meteen vochtafstotend en daarmee voor een langere tijd bestand tegen vlekken, vuil en andere zaken.
De hoekbank naast reinigen ook bijhouden.
Als de bank goed gereinigd en behandeld is, is het zaak om deze regelmatig bij te houden. Geregeld stofzuigen en als het om een lederen bank gaat schoonmaak- en beschermingsproducten gebruiken. De grotere en grondige aanpak zoals hierboven omschreven kan je altijd in overleg doen. Maar bijhouden en dus niet laten versloffen kost weinig tijd en geld en garandeert jou langer zitplezier.
Graag ontvang ik offerte voor het reinigen (huisstofmijt en uitwerpselen inbegrepen) van onze stoffen hoekbank van 2.30×2.30 m ongeveer.
Mail even een foto naar in**@me*********.nl. Onze medewerkers reageren direct met een prijsopgave.