Waarom meubels kopen op afbetaling
Afbetaling, soms is het niet anders en moet je gebruik maken van een afbetalingsregeling om meubels te kopen.
Of je hebt het geld wel maar, om eventuele tegenslagen op te vangen, wil je nog wat geld achter de hand houden. Het zijn tenslotte onzekere tijden
Maar denk erom geld lenen kost altijd geld. Vaak hoor je pas, nadat je de meubels gekocht hebt, dat er bijvoorbeeld nog administratiekosten bijkomen. Slimme zet van de verkoper, want in gedachten heb jij de meubels al gekocht en zal je geneigd zijn de administratiekosten voor lief te nemen.
Zelfs een renteloze lening moet betaald worden
Maar buiten de administratie kosten die je moet betalen is er ook iemand die de rente moet betalen. En geloof me dat is uiteindelijk de consument. Een afbetaling is nooit gratis. Dit kan door de verkoper op verschillende manieren worden ingecalculeerd. Normaliter draagt de verkoper van de meubels een percentage af aan de kredietverstrekker. Als je contant had betaald, had je dit ook als korting had kunnen hebben. Maar de grote ‘Barbaratruc’ komt van de kredietverstrekker zelf. Omdat je pas na een jaar of zelfs langer het bedrag moet terug betalen, gaat de kredietverstrekker ervan uit dat als je het geld nu niet hebt, je het over een jaar ook niet hebt. De renteloze lening wordt dan ‘bereidwillig’ omgezet in een lening met de maximaal vraagbare rente. De renteloze lening van een jaar wordt zo dan dubbel en dwars terug betaald.
Zelfs als je zeker weet dat je het geld kan terug betalen
Ben je één van de weinige mensen die het geld netjes apart heeft gezet, om het krediet te betalen als de renteloze afbetaling is afgelopen, dan kan er nog een verrassing komen. Omdat je zelf niet meer weet wanneer de lening ook alweer afgelopen is, gaat deze datum aan je voorbij. De kredietverstrekker heeft ‘per ongeluk’ jou vergeten te verwittigen dat de afbetaling moet worden gedaan, en gaat er gemakshalve maar vanuit dat je akkoord bent met een krediet waar je wel rente over moet betalen. En jij denkt: ach dat kleine bedrag is wel makkelijk zo.
Maar als je geen maatregelen treft, ben je enkele jaren verder en heb je de meubels dubbel betaald. Eén keer aan de meubelwinkel en één keer aan de kredietverstrekker.
Wees gewaarschuwd
Maak om die reden dan ook alleen gebruik van een renteloze lening als je het geld al hebt. En als je het geld apart kunt houden totdat de renteloze lening is afgelopen.
Zet de datum dat de renteloze lening is afgelopen in je agenda, en vraag desnoods aan de kredietverstrekker wanneer je de afbetaling uiterlijk op hun rekening moet storten, zodat je jezelf beschermt tegen torenhoge rentes.
Betere alternatieven
Het beste is nog om, net als vroeger, eerst te sparen en dan pas te kopen. Je kunt wellicht een leuke korting bedingen en je hoeft niet bang te zijn dat je de lening straks niet kan aflossen.
Mocht sparen geen optie zijn, kijk eens naar een tweedehands meubeltje. Vaak beter van kwaliteit dan dat je nieuw kunt kopen. Desnoods pas je wat restyle technieken toe. Of je laat een tweedehands bank even reinigen door meubelreiniging-nederland.
Maar wat ook kan is je bestaande meubels oppimpen of laten repareren door meubelreparatie-nederland. Je bent dan altijd goedkoper uit dan het kopen van nieuwe meubels met een renteloze lening.
Wat als je al een renteloze lening hebt of een duur krediet
In veel gevallen ga je pas informatie zoeken over afbetalingsregelingen of renteloze leningen wanneer het je al overkomen is. Mocht de ideale betalingsregeling omgezet zijn in een te dure lening, probeer dan zo snel mogelijk een lening af te sluiten bij een gewone bank. De rente is in veel gevallen veel lager dan het krediet van een betalingsregeling. Probeer de betalingsregeling af te betalen met de lening van een bank. Dit kan in sommige gevallen wel 10% schelen. En nog belangrijker: betaal die lening zo snel mogelijk af.