Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Een kamer en suite is een tussenscheiding tussen voor- en achterkamer. Ooit is dit ontstaan omdat daar twee bedsteden waren. Je ziet zo’n tussenkamer nog veel bij jaren ’30 woningen, maar je kunt ook een kamer en suite laten bouwen. Ook in een wat moderner interieur past dit uitstekend.

VOORDELEN VAN EEN KAMER EN SUITE

De kamer en suite is er om een duidelijke scheiding te creëren tussen de voor- en achterkamer. De voorkamer wordt bijvoorbeeld gebruikt voor zakelijk bezoek, terwijl de achterkamer fungeert als de woonkamer. De achterkamer kan ook dienen als een kinder- of slaapkamer. Tegenwoordig zie je vaak dat men de deuren permanent open laat en dat de drie ruimtes als één grote woonruimte worden gebruikt. Nog vaker is de tussenkamer getrokken bij een van de andere kamers, maar zijn er nog wel twee schuifdeuren over gebleven.

VERSCHILLENDE STIJLEN

De kamer en suite kenmerkt zich door twee verschillende stijlen, namelijk de jaren ’30 stijl en de belle époque. De jaren dertig variant kan omschreven worden als de strakkere van de twee. Door de strakke profielen, vlakke panelen en glas-in-loodramen en wat lagere doorgang past deze stijl in de meeste woningen. De belle époque stijl daarentegen kenmerkt zich voornamelijk door de hoge deuropening en bewerkte lijsten.

EIGEN THEATER

Vroeger maakte men van de ‘en suite’ ook wel een klein theater. De tussenscheiding werd gebruikt als scheiding tussen het publiek en de kleedruimte. De schuifdeuren werden hierbij gebruikt als theatergordijn waarbij het publiek in de achterkamer plaatsnam.

KENMERKEN, EN SUITE DEUREN

De tussenscheiding kenmerkt zich door de schuifdeuren tussen de twee of drie kamers. Deze en suite deuren bestaan doorgaans uit panelen en zijn ingezet met glas. Doordat het hier vaak sierglas betreft, glas in lood bijvoorbeeld, draagt dit bij aan de sfeer in de gehele ruimte. De deuren schuiven achter de kasten die zich aan de zijkanten bevinden.

EXTRA OPBERGRUIMTE

De kasten aan de zijkant van de kamer en suite worden gebruikt om bijvoorbeeld boeken in op te slaan. Doorgaans zijn de zijkanten opengewerkt waardoor er ook extra ruimte ontstaat voor decoratie.