Radiatoren zijn een vloek en een zegen. Ze geven de heerlijke stralingswarmte, waar je op een koude winterdag zo van kunt genieten, maar zorgen ook voor een verstoord en onevenwichtig beeld van de woonkamer. Vaak zijn ze – ondiplomatiek gezegd – ook best lelijk. Je zou het liefst een radiator aanleggen die niet te zien is. Een radiator wegwerken, kan dat? Het goede nieuws: dat kan. Een loodgieter kan je helpen bij het aanleggen van een radiator zonder dat je deze ziet. Daar zijn meerdere opties voor.
CONVECTORPUT
Bij een convectorput wordt de radiator weggewerkt in de vloer en komt de warmte door roosters naar boven. Veel jaren ’30 woningen hebben in de woonkamer een convectorput, om bijvoorbeeld de karakteristieke erker niet te ontsieren. Een convectorput heeft als grootste voordeel dat de warmte zich verticaal verspreidt en direct de warmte de woonkamer in blaast. Een nadeel is echter dat de convectorput relatief veel vloeroppervlakte inneemt en ook een grote radiator (die je dan niet ziet) vereist. Tevens moet het water uit de cv-ketel vaak wat warmer zijn in een convectorput.
VLOERVERWARMING
Een alternatief voor een convectorput is een wat rigoureuzere oplossing, waarbij je helemaal geen radiatoren meer nodig hebt. Bij vloerverwarming is er sprake van een goed verwarmde ruimte, doordat er op vrijwel ieder punt in de woonkamer een warmtebron is. Dit in tegenstelling tot de radiatoren, waar de warmte vaak maar van twee of drie punten in de woonkamer komt. Een vloerverwarming vind je in veel moderne woningen en vereist zeker een investering. Het grootste voordeel van vloerverwarming is dat je helemaal geen radiatoren meer ziet. Deze zijn echt weggewerkt. Het grootste nadeel is dat je geen stralingswarmte meer hebt en dus niet lekker tegen de radiator aan kunt kruipen. Ook zijn niet alle vloeren (zoals hout) geschikt voor een vloerverwarming. Laat je dus goed adviseren voor je een vloerverwarming aanlegt.
Radiator wegwerken met een decoratieve ombouw
Een andere oplossing om toch een decoratieve draai aan je radiatoren te geven, zonder noemenswaardig warmteverlies, is er een ombouw omheen te plaatsen of ze te schilderen. Daarnaast is het natuurlijk altijd verstandig radiatorfolie op de muur aan te brengen. Dit is als je kiest voor een ombouw zeer zeker een vereiste. Besluit je om je radiatoren in een lichte kleur te schilderen, kies dan voor een speciale radiatorverf. Deze is bestand tegen temperatuurverschillen en zal, in tegenstelling tot acryllaatverf, op den duur niet vergelen.
Radiator wegwerken met een houten ombouw
De meest bekende manier om een radiator weg te werken is met de kant-en-klare pakketten van de bouwmarkten. Daar verkoopt men gevlochten matten of mdf panelen die je in een belijsting zet en afwerkt met zijpanelen en een bijpassende vensterbank. Decoratief, maar dat zien we al twintig jaar en de originaliteit is er wel af. Leuker is, hoewel een en ander ook afhangt van de rest van je interieur, een eigen ontwerp van steigerhout of meranti hout. Zelfs het laminaat van de vloer doortrekken behoort tot de mogelijkheden.
Radiator wegwerken met een ombouw van metaal
Hout is een slechte warmtegeleider. Door een radiator weg te werken met een metalen radiatorombouw, voel je veel meer directe warmte dan met elk ander soort materiaal. Diverse ombouwsystemen hebben kant- en klaar bekledingen voor verwarmingsradiatoren die je eenvoudigweg met een magneet over de bestaande radiator kunt hangen. Verkrijgbaar in twee uitvoeringen en vijftien verschillende kleuren. Eenvoudig te bevestigen. Wil je achter de radiator schoonmaken dan kun je ze er met een kliksysteem weer afhalen.
MEUBELTIPS: RADIATOR WEGWERKEN
- Tover je verwarming om tot meubelstuk, creëer een extra zitplek of een vensterbank waar je leuke accessoires kan plaatsen.
- Zet er een bureau omheen of ervoor. Een radiator wegwerken met een bureau op maat eromheen zorgt ervoor dat je nooit meer met koude voeten achter je laptop zit.
- Maak van je verwarming een boekenkast. Creatief en ruimtebesparend!
0 reacties