Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Eigenlijk mankeert er niks aan je bank en is alleen het stiksel of een stiknaad kapot. Het is dan zonde om een nieuw bankstel te kopen. Maar als je de stiknaad niet repareert dan is het een kwestie van tijd en moet je toch naar een ander bankstel gaan kijken. Of je laat het tijdig repareren en dan is het echt verstandig om niet al te lang te wachten.

WAAROM BREEKT EEN STIKNAAD.

Er zijn verschillende redenen. De meest voorkomende oorzaak is een gebroken stiknaad tussen twee zitkussens in.  Na verloop van tijd worden de zittingen van je bank slapper. Wanneer je er dan op gaat zitten, komt er teveel spanning op de stiknaad te staan. Wanneer er dan een zwakke plek in zit breekt de stiknaad en gaat de stoffering openstaan.
Een andere euvel dat je vaak tegenkomt zijn versleten sierstiksels; vooral bij banken met een carré stiksel op de zittingen. Kinderen met schoenen of huisdieren met scherpe nagels kunnen dan achter een sierstiksel blijven haken en zodoende voor een breuk zorgen.
Bij goedkope bankstellen zie je vaak dat de stiknaden te kort op de rand zijn gestikt. Komt er teveel spanning dan is het gauw gebeurd en trekt de draad zich los.

ZELF EEN STIKNAAD REPAREREN

Het repareren van een stiknaad gebeurt in de meeste gevallen gewoon met de hand. Ondanks dat het er vaak eenvoudig uitziet is het opnieuw stikken van een stiknaad best wel een tijdrovend karwei. Vooral als je het nog nooit eerder gedaan hebt. Nu zou een stiknaad repareren in een stoffen bank nog wel te doen zijn. Maar wanneer je een naad van een leer bankstel met de hand moet stikken, heb je echt wel eelt op je vingers nodig. Anders hou je er dagenlang pijnlijke vingers aan over.

Wat heb je nodig

Voor het zelf repareren van stiknaden heb je twee scherpe kromme naalden nodig. Aan elke kant van dezelfde draad bevestig je het draad aan de naalden. Vervolgens steek je de naald via de bovenkant door het gaatje van de gebroken draad. En haal je de naald terug door het volgende gaatje aan dezelfde kant waar je de naald hebt ingestoken. Dit doe je dan ook met de andere kant. Vervolgens steek je de naald van de linkerkant in het gaatje waar de naald is uitgekomen aan de rechterkant en dat doe je dan ook met de andere naald maar dan vica versa. Na elke circa tien centimeter knoop je de draad af en zorgt ervoor dat de knoop onder de stoffering komt te zitten.

Als je het goed hebt gedaan is de stiknaad dan onzichtbaar gemaakt. Omdat je vaak beter draad gebruikt dan waar het oorspronkelijke stiksel mee gemaakt is, zal de reparatie nog sterker zijn dan wanneer je met een stikmachine werkt, omdat je de draad telkens oversteekt en er zodoende een dubbel stiksel ontstaat.
Natuurlijk kun je het repareren van een stiknaad ook uitbesteden aan een vakman.

Wilt u de stiknaad door ons laten herstellen?