Wat zijn bok- en zwenkwielen en waarvoor kun je ze gebruiken?
Meubelwielen zijn stijlvol en functioneel. Geen wonder dat zowel meubelmakers als doe-het-zelvers ze graag onder meubelstukken bevestigen. Meubelwielen bestaan in diverse soorten, waarvan bokwielen en zwenkwielen de voornaamste zijn. In dit artikel lees je hoe deze twee wielsoorten van elkaar verschillen en waar je op moet letten als je meubelwielen aan wilt schaffen.
Wat is het verschil tussen bok- en zwenkwielen?
Zwenkwielen en bokwielen worden beiden veelvuldig gebruikt als meubelwielen. Beiden vinden hun oorsprong in de transportwereld. Zwenkwielen kunnen volledig om hun as draaien, waardoor ze erg wendbaar zijn en stuurbaar zijn. Bokwielen kunnen enkel vooruit en achteruit bewegen.
Hoe gebruik bok- en zwenkwielen?
Zwenkwielen en bokwielen kunnen los van elkaar worden gebruikt, maar ook kunnen worden gecombineerd.
Vier bokwielen:
Het meubelstuk kan enkel naar voren en naar achteren worden bewogen. Er kan niet gestuurd worden.
Twee bokwielen, twee zwenkwielen:
Een veelgebruikte combinatie. Het meubelstuk kan op deze manier eenvoudig in één rechte lijn worden bewogen, maar ook gestuurd worden. Dit heet ook wel het ‘winkelwagen effect’.
Vier zwenkwielen:
Het meubelstuk is nu ontzettend wendbaar. Het kan alle kanten op worden gestuurd, met een zeer kleine draaicirkel. Wel kan het meubelstuk ietwat gaan zwabberen.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van bok- en zwenkwielen?
Als je de keuze hebt gemaakt tussen bokwielen, zwenkwielen of gaat voor een combinatie van de twee, zijn er vervolgens nog een aantal andere zaken om over na te denken voordat je tot aankoop over kunt gaan.
Functionaliteit:
Bedenk onder welk meubelstuk je de wielen wilt bevestigen en wat de functie van de wielen is.
Draagvermogen:
Bepaal het wenselijke draagvermogen van de wielen.
Wielgrootte:
Bepaal hoe groot de wielen dienen te zijn. Over het algemeen geldt: Hoe groter het wiel, hoe gemakkelijker het wiel rijdt.
Loopvlak.
Bepaal welke band soort (ook wel ‘loopvlak’) geschikt is. Dit hangt voornamelijk samen met het rolvermogen, de belasting en de ondergrond.